Когато човек се изправи срещу голяма корпорация, всички подкрепят човека,

...
Когато човек се изправи срещу голяма корпорация, всички подкрепят човека,
Коментари Харесай

Случаят със скандално горещото кафе на Макдоналдс и делото за 2,8 милиона долара

Когато човек се изправи против огромна корпорация, всички поддържат индивида, който евентуално е бил прецакан от корпорацията по един или различен метод. Компании като Макдоналдс са известни с неприятните си практики, само че в този случай нещата не са такива, каквито си мислите.

Някои считат, че единственият метод да забогатеят е като въртят сполучлив бизнес или завоюват от тотото, само че има и доста хора, които натрупат благосъстояние като съдят огромни компании. Случаят Стела Либек против Макдоналдс е много прочут през 90-те и целият свят приказва за него. Дори през днешния ден мнозина настояват, че Макдоналдс е трябвало да завоюва и то с право.

Просто едно кафе

Снимка на Waid1995 от Pixabay

На 27 февруари 1992г, Стела Либек е с внука си в колата му, когато вземат решение да минат през Макдоналдс, с цел да си вземат нещо за ядене. За себе си тя поръчва единствено едно кафе, което поставя сред краката си, до момента в който извади пари, с цел да заплати на гишето за коли. Внукът й потегля и стопира наоколо, с цел да може Стела да си постави захар и сметана в кафето. Когато тя отваря капачката на чашата, разлива кафето по себе си, от което получава изгаряния 3-та степен по 16% от тялото си (предимно по краката и торса).

Това е много съществено пострадване, изключително за жена на 79 години. Стела прекарва 2 седмици в болничното заведение и е подложена на голям брой медицински процедури. Накрая получава сметка от $13 000, без да броим цената на медикаментите, които й предписват.

След като се възвръща, Стела взема решение да не се обръща към съда и вместо това просто да изиска от Макдоналдс $20 000 за разноските си. От компанията й оферират единствено $800, което е извънредно незадоволително. Към края на 1992г Стела дава всичките си останали спестявания, с цел да наеме най-хубавия юрист и да съди Макдоналдс за това, че са й сервирали извънредно горещо кафе.

Има ли такова нещо като прекомерно горещо кафе?

Делото се организира от 8 до 17 август 1994г. Макдоналдс признава, видно и от документите по делото, че сред 1982г и 1983г компанията е сключила над 700 съглашения за малко над $500 000 с хора изгорили се с кафето им. Става ясно и, че кафето с температура 88 °C провокира изгаряния трета степен единствено в границите на 15 секунди.

Адвокатът на Либек употребява аргумента, че множеството домашни кафе машини вършат кафе с температура 54°C до 60°C. Армията от юристи на Макдоналдс отвръщат с изказванието, че всяка напитка с температура над 54°C би могла да провокира изгаряния 3-та степен.

От по-логична позиция, в случай че вземете гореща напитка и видите, че от нея се издига пара, чакате да изстине, преди да отпиете. Това, че Либек е разляла кафето си е на процедура нейна виновност и би могло да се случи даже с домашно приготвено кафе, въпреки че евентуално тогава щеше да съди производителя на кафе машината или даже производителя на чашата.

Идеята е, че при температура 88°C човек има 3 секунди да се подсуши, преди да получи такива изгаряния. При 54°C разполагате с съвсем цяла минута.

Честен развой?

Кафето на Макдоналдс не може да се употребява незабавно след сервиране, а би трябвало първо да се охлади. Либек печели делото под предлог, че Макдоналдс би трябвало да предизвестява клиентите си, че кафето е прекомерно горещо и не би трябвало да се пие директно след сервиране.

Тя получава $160 000 обезщетителни вреди и $2,7 милиона наказателни вреди. След този случай Либек става известна по целия свят. Всяка медия я разисква и доста хора считат, че това е било проект за бързо замогване. Животът й обаче, въпреки и с толкоз доста пари, не става доста по-добър, защото тя получава голям брой смъртни закани, а хората й крещят в лицето, че не заслужава тези пари.

Дори през днешния ден доста специалисти от целия свят считат, че Либек е трябвало да изгуби делото. Авторът Ранди Касингъм разказва в своя книга по какъв начин казусът на Либек дава началото на обезщетителната просвета в правосъдния свят. Съдилищата в западния свят употребяват термина „ Наградата Стела “ за случаи, които са просто нелепи или явно търсещи бърза облага.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР