Когато човек чуе словосъчетанието швейцарска банка“, първата му асоциация е

...
Когато човек чуе словосъчетанието швейцарска банка“, първата му асоциация е
Коментари Харесай

Крахът на Credit Suisse разклати модела на швейцарската централна банка

Когато човек чуе словосъчетанието „ швейцарска банка “, първата му асоциация е за нещо устойчиво и консервативно. Сега обаче Швейцарската национална банка (SNB – един от знаците на тази успокояваща консервативност, се сблъсква с апели за преразглеждане на метода си на ръководство, оповестява Reuters.

Критиците настояват, че в ръцете на нейния ръководител Томас Джордан е съсредоточена прекалено много власт и че е нужна по-голяма бистрота.

Финансовата институция изигра значима роля в спонсорираното от страната избавяне на Credit Suisse, като даде 250 милиарда швейцарски франка (280 милиарда долара) ликвидност, с цел да улесни поглъщането ѝ от UBS. В по-широк стопански проект паричната политика на банката докара до струпване на баланс от близо 900 милиарда швейцарски франка, което се равнява на 113% от швейцарското икономическо произвеждане, показва осведомителната организация и прибавя:

„ Всичко това породи опасения по отношение на концентрацията на власт в тричленния директорски съвет на Швейцарската национална банка, надзираван от Джордан, който е доста по-малък от екипите за създаване на политики на други огромни централни банки и има доста по-голяма независимост на деяние в процеса на взимане на решения “.

В рамките на мандата си Джордан, който управлява управителния съвет от 2012 година насам, отстранява обвързването на швейцарския франк с еврото и вкарва най-ниските лихвени проценти в света, преди да се причисли към другите централни банки в стягането на политиката поради инфлационния напън.

Притесненията, свързани с метода на ръководство на швейцарския трезор, повдига проблем, обвързван с търсенето на заместител на Андреа Мейхлер, първата жена в управителния съвет на институцията. Тя напуща в края на юни и се появяват апели да бъде наследена от самостоятелен претендент от женски пол.

" При настоящия състав на управителния съвет на Швейцарската национална банка се тормозя, че има мощна централизация на власт в доста малко ръце и прекомерно мощна роля на ръководителя ", декларира пред Reuters Селин Видмер, народен представител от социалдемократите.

Видмер също по този начин се застъпва за разширение на управителния съвет от трима на пет или седем членове и отбелязва, че в по-общ проект са липсвали въпроси по отношение на ролята на централната банка в спасяването на Credit Suisse, както и проектите ѝ за банковото контролиране в бъдеще.

Мненията ѝ е подкрепено от членове на други партии.

" Вероятно разширението на управителния съвет от трима на петима членове е добра концепция ", декларира Кристиан Лушер, народен представител от дясноцентристите „ Свободни либерали “ и някогашен ръководител на парламентарната комисия по стопанска система, представен от осведомителната организация.

Депутатът от Зелената партия Герхард Андрей, сегашен член на парламентарната комисия по финанси, пък декларира, че сегашната конструкция на SNB не е " доста по-различна от тази преди 100 години ".

" Въпреки че тя свърши много добра работа за стабилизиране на цените и инфлацията, би трябвало да се развива и да има по-голямо многообразие, с цел да се оправи с идните провокации ", споделя той.

Въпросът в последна сметка би трябвало да бъде решен от швейцарския парламент.

Още причини

От SNB Observatory, група икономисти, основана да подтиква спор за бъдещето на управническата конструкция на SNB, изрича на собствен ред мнението, че дребният състав значи, че на върха на централната банка има централизирано мислене.

Иван Ленгвайлер от Базелския университет декларира, че прекалено много чиновници на SNB са прекарали цялата си кариера в нея, което е необикновен риск в случаите на Джордан и неговия заместител Мартин Шлегел, чиято професионална кариера минава напълно в централната банка.

" И двамата са доста способени, само че това е балон, те нямат външен опит ", споделя Ленгвайлер. " Наистина би трябвало да има ограничавания на мандата. "

Контрааргументи

Но има и контрааргументи. Томас Щуцки, някогашен началник на отдела за ръководство на активите в Швейцарската централна банка, да вземем за пример декларира, че е типично ръководителите на централните банки да преобладават при вземането на решения.

" Няма подозрение, че Томас Джордан е прекомерно мощна персона, само че той е ръководителят - този, който носи отговорността за решенията ", споделя Щуцки, който в този момент е основен капиталов шеф в St Galler Kantonalbank, пред Reuters.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР