Когато бях малка, се къпех само веднъж седмично. През 60-те

...
Когато бях малка, се къпех само веднъж седмично. През 60-те
Коментари Харесай

Защо се къпя веднъж седмично и съветвам и вас да правите така:

Когато бях дребна, се къпех единствено един път седмично. През 60-те години този метод към хигиената беше естествен, а в спомените ми от детството не помня хората към мен да са миришели неприятно.

Като стара се къпех всеки ден, само че не толкоз от дълго време осъзнах, че старите правила и привички ми се костват доста по-разумни.

При десетминутен душ се изразходват към 60 литра вода, само че в случай че в къщата е инсталиран бойлер, разноските се усилват три пъти. За да се накиснете в банята, би трябвало да изхарчите най-малко 200 литра. Ако прехвърлим тези калкулации към едно приблизително семейство от 4 души, се оказва, че към 25 кубически метра вода се изразходват годишно за един всекидневен душ.

Подобни разноски за вода засягат освен сметките за комунални услуги, само че и околната среда. Именно тези причини ме подтикнаха да се върна към навиците за баня един път седмично. Всеки ден мия единствено подмишниците и интимните си елементи.

Лекарите също не приветстват ежедневния душ, изключително при дейното потребление на сапун и други артикули, които изчерпват естествения предпазен пласт на кожата.

Ежедневното миене е по-скоро културен стандарт, в сравнение с хигиенично условие.

Често е потребно да миете ръцете си, само че за тялото ежедневните бани не са от изгода. За да избегнете неприятните миризми, би трябвало да поддържате чисти подмишниците, краката и гениталиите си, като е задоволително да миете останалата част от тялото един път седмично или през няколко дни, само че не всяка заран и вечер.

Не отхвърлям, че в случай че би трябвало да отидеш на доктор или дна среща, къпането сигурно не е ненужно, само че другояче въобще не е ежедневна нужда.

Сегашният метод към хигиената е натрапен от рекламата и културните правила, за здравето си е задоволително да се грижим за чистотата на избрани елементи от тялото, а душ или вана да се вземат единствено един път седмично.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР