Когато богът на боговете Зевс се влюбвал, той се преобразявал,

...
Когато богът на боговете Зевс се влюбвал, той се преобразявал,
Коментари Харесай

Археолози откриха фреска в Помпей: еротична сцена с лебед

Когато богът на боговете Зевс се влюбвал, той се преобразявал, с цел да може да е покрай своите избраници. Царската щерка Леда да вземем за пример била прелъстена от Зевс в облика на лебед. От тази връзка се родили Полидевк и Хубавата Елена. Така най-малко споделя гръцката митология.

Сега археолози се натъкнаха на фреска в античния град Помпей, която изобразява тъкмо тази сцена. Сцената била „ цялостна с страст “, споделят археолозите. Митът за Зевс и Леда бил доста обичан в Помпей. Този претекст е украсявал не една и две стени на къщи.

Сега откритата картина изобразява голата Леда, седяща с лебед в скута. Изображението е украсявало спалнята в къщата.

Градът Помпей, намиращ се в югозападния завършек на сегашен Неапол е бил заровен дружно с още обитаеми места преди 1939 година, когато изригва Везувий и всичко в него е заровено под пепелта и значително консервирано. (Помпей е погубен изцяло единствено за 25 часа под тонове лава и пепел при огромното изригване на Везувий от 79 година сл. Хр.)

Това, което е било покруса за жителите, в този момент, десетилетия по-късно, е невероятна опция за ерхеолозите, а градът – част от международното културно завещание на ЮНЕСКО – притегля годишно милиони туристи.

Разкопките на Помпей стартират още през 18 век, само че и до през днешния ден има нова неща, които да се откриват. Само през актуалната година археолозите откриха скелетите на няколко души и останките на цялостен кон. Учените даже откриха доказателства, че вулканът при Неапол е изригнал с два месеца по-късно, в сравнение с се смяташе до момента.

Като единствен деен вулкан на континентална Европа, учените към момента се тормозят от опцията Везувий да аргументи съществени вреди на околните градове, измежду които е и Неапол. В последна сметка вулканът е унищожил напълно Помпей единствено за 25 часа.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР