Когато Барак Обама посрещна африканските лидери във Вашингтон през 2014

...
Когато Барак Обама посрещна африканските лидери във Вашингтон през 2014
Коментари Харесай

Байдън обръща взор към Африка

Когато Барак Обама посрещна африканските водачи във Вашингтон през 2014 година, мнозина възприеха срещата на върха като историческа , освен поради произхода на президента на Съединени американски щати, само че и поради обещанията за задълбочаване на партньорството и превръщането на сходни събития в всекидневие, разяснява Агенция Франс Прес.

След осем години - или два президентски мандата - във вторник Джо Байдън ще бъде хазаин на втора среща на върха сред Съединени американски щати и Африка .

От 2014 година насам Китай - обсъждан от Вашингтон като негов главен дълготраен кандидат - непрекъснато изпреварва Съединени американски щати като максимален вложител в Африка, а Русия от ден на ден набира сили, изпращайки наемници в горещите точки и пробвайки се да сплоти публичното мнение, с цел да притъпи натиска на Запада за Украйна.

На тридневната среща на върха Байдън ще разгласи нови американски вложения и ще подчертава върху продоволствената сигурност - влошена от нахлуването в Украйна - само че за разлика от Китай ще се концентрира и върху полезности като демокрацията и положителното ръководство, както и върху битката с изменението на климата.
 Байдън тества алената линия на Си Дзинпин
Байдън тества алената линия на Си Дзинпин

Но макар продажбата на американски оръжия за Тайван, островът е подложен в извънредно неизгодна обстановка

Но най-голямото обръщение на Байдън, който е фен на дипломацията " лице в лице " , ще бъде, че Съединените щати са загрижени.

След като победи Доналд Тръмп, който не криеше, че не се интересува от Африка, Байдън поддържа концепцията за място на Африка в Съвета за сигурност и на срещата на върха във Вашингтон ще призове Африканския съюз да се причисли публично към Групата на 20-те най-големи стопански системи, съобщи негов асистент.

" Вярваме, че това е решаващо десетилетие. Начинът, по който ще бъде спретнат светът, ще бъде избран през идващите години ", съобщи основният консултант на Байдън за Африка, Джъд Девермонт.

Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен " твърдо имат вяра, че гласовете на африканците ще бъдат от решаващо значение в този диалог ", сподели той.
 Байдън и Макрон са подготвени да беседват за Украйна и търговски въпроси
Байдън и Макрон са подготвени да беседват за Украйна и търговски въпроси

Белият дом: Франция е вярната и най-подходящата страна, с която да стартираме държавни визити

Африканските водачи към този момент организират срещи на високо ниво с Китай на всеки три години, а също по този начин имат постоянни срещи с няколко съдружници н а Съединени американски щати - Франция, Англия, Япония и Европейския съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР