Когато бъдещият математик Джордж Данциг бил още студент, с него

...
Когато бъдещият математик Джордж Данциг бил още студент, с него
Коментари Харесай

Вдъхновяващата история на математика Джордж Данциг

Когато бъдещият математик Джордж Данциг бил още студент, с него се случила следната история:

Джордж се отнасял към образователния развой с изключителна съвестност и постоянно седял над учебниците до късно вечер. Веднъж, след една безсънна нощ, той проспал началото на лекция на професора си Йежи Нейман и се явил на нея с 20 минути забавяне.

Данциг небрежно преписал в тетрадката си двете задания от дъската като сметнал, че това е домашната им работа.

„ Няколко дни по-късно се извиних на Нейман, че ми е лишило толкоз време, с цел да напиша тази домашна работа – просто уравненията изглеждаха малко по-трудни от нормално. Попитах до дали към момента би ги приел. Той ми сподели да ги хвърля на бюрото му. “ – споделя по-късно самият Данциг.

След няколко седмици професорът позвънил трескаво в дома на Данциг в шест часа сутринта.

Оказало се, че Джордж Данциг съумял да откри да вярното решение на две по-рано нерешими задания на математиката, като поради закъснението си за лекцията даже не подозирал какво в действителност прави. Той съумял толкоз бързо да реши два казуса едновременно, върху които велики математици се мъчили хилядолетия наред.

Историята на математика въодушевява Бен Афлек и Мат Деймън да създадат кино лентата „ Добрият Уил Хънтинг “.

Работата е там, че Данциг не бил стеснен от славата на тези задания като неразрешими, той просто не знаел, че те са сякаш невъзможни за решение. Което ни навежда на мисълта дали „ невероятно “ не е просто дума, която да ни служи като опрощение?

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР