Когато акумулаторната батерия на колата се разреди, много от шофьорите

...
Когато акумулаторната батерия на колата се разреди, много от шофьорите
Коментари Харесай

Знаете ли как да съживите изтощен акумулатор със сода за хляб?

Когато акумулаторната батерия на колата се разреди, доста от водачите се стресират и не знаят какво да вършат. В последна сметка това дава обещание освен компликации при стартирането на мотора, само че и значи непредвидено закупуване на нов батерия. Има обаче един метод да удължите ресурса благодарение на спонтанни средства. Акумулаторът, с който започваме работа, би трябвало да бъде от вида " обслужваем ". При такива батерии в горната част се виждат капачки, които могат и да са покрити с общ пластмасов панел. 

Ако обаче батерията е от по този начин наречените " необслужваеми ", тогава е по-лесно да я бракувате, отколкото да се пробвате да я " съживите ". За да възстановите акумулатора, трябва да изплакнете " вътрешностите “ му със сода за самун, написа AutoMedia.bg. Но просто слагането на содата в батерията няма да проработи, че и по-лошо - устройството просто ще " почине ".

Ето за какво, първо, развиваме към този момент упоменатите капачки и изцяло източваме остарелия електролит през тях. След това наливаме топла дестилирана вода в чиста бутилка и изсипваме в нея сода бикарбонат. Добавете толкоз, колкото може да се разтвори. Важно е да не остава наслойка. След това напълваме батерията с получения състав и я оставяме за 10 минути, с цел да стартира реакцията.

След това би трябвало да преминете към следните стъпки: отстранете " течността ", изплакнете " вътрешностите " на акумулатора с чиста дестилирана вода и това е всичко. Процесът е приключен. Остава още веднъж да напълните нов електролит с компактност 1.28 и по-късно да заредите батерията. Акумулаторът би трябвало да е изцяло функционален след към 12 часа.

Как работи методът? Факт е, че посредством измиване на плочите вътре в батерията с разтвор на сода, получаваме реакцията на тази същата сода и киселина. Така се отмиват солите, които се утаяват с времето върху плочите. Тоест протича процесът на десулфуризация.

Но има и минус. С тази процедура самият състав на плочите е отчасти ексфолиран, само че неравномерно. Тоест, в случай че го почиствате постоянно с този способ, това доста ще понижи ресурса на устройството. Има и батерии, които не могат да се повлияят от този трик. Дефектът се вижда елементарно, като осветите клитките през отворите с фенерче. Ако има откъсната клетка или се вижда наслойка, то тогава батерията е за изхвърляне: не може да се ремонтира.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР