Кога ще е следващата рецесия? Какво ще кажете за октомври

...
Кога ще е следващата рецесия? Какво ще кажете за октомври
Коментари Харесай

Кога ще започне следващата рецесия?

Кога ще е идната криза? Какво ще кажете за октомври 20XX. Това не е печатна неточност. За да достигнем до най-хубавата прогноза за това по кое време ще стартира идната криза, би трябвало да разберем по какъв начин Федералният запас основава неустойчиви взривове и за какво идващият спад може да е тъкмо зад ъгъла.

Трябва да се направи предизвестие. Както физикът Нилс Бор възкликна: " Прогнозите са доста сложни, изключително в случай че става въпрос за бъдещето ". Въпреки това можем да пробваме с опит за една прогноза. Потребителските цени в Съединени американски щати се покачиха с 5,7% през 1976 година, 6,5% през 1977 година, 7,6% през 1978 година, 11,3% през 1979 година и 13,5% през 1980 година Тъй като инфлацията галопираше през цялото му президентство, тогава президентът Джими Картър назначи Пол Волкър като началник на Фед - някогашен банкер и чиновник на Министерството на финансите на Съединени американски щати, през 1979 година, с цел да спре многогодишната ценова серпантина.

Волкър съумя грандиозно. Потребителските цени се покачиха с 10,3% през 1981 година, разкривайки по какъв начин инфлационният подтик може да продължи известно време, преди строгите парични политики на Фед да убият дракона на инфлацията.

През 1982 година цените набъбнаха с 6,1%, 3,2% през 1983 година и единствено с 1,9% през 1986 година, година преди Волкър да се отдръпна като ръководител на Фед и да бъде сменен от Алън Грийнспан.

За да реализира това, което тогава се смяташе за необикновено заради високите инфлационни упования, ръководеният от Волкър Фед увеличи лихвите на Фед - лихвите, при които банките заемат една от друга за овърнайт заеми - до 22% до декември 1980 година

Цената на строгите парични политиките, нужни за прекъсване на спада на $, бяха рецесии: къс спад през 1980 година и по-късно още един, 1981-1982 година Може да се каже, че е настъпила една дълга криза, която в реалност е траяла три години, от януари 1980 година до ноември 1982 година

Определяне на момента за идната криза

Един от най-хубавите водещи знаци за повтаряем спад е равнището на безработица, което доближи циклично дъно през май 1979 година (5,6%) няколко месеца преди рецесията от 1980 година и не доближи своя връх до ноември 1982 година (10,8%). Нивото на безработица намаляваше, до момента в който идващият напредък на съкращенията стартира да се форсира през 1990 година

В момента равнището на безработица понижава от пика на блокирането при започване на 2020 година и е достигнало равнища, които исторически са сигнал за началото на края на повтаряем взрив. Блокировките безспорно са изкривили равнището на безработица, само че историческият модел разкрива, че когато равнището на безработица се приближи до три % и по-късно се усили, скоро ще стартира криза.

Кривата на рентабилност е един от най-широко следваните финансови знаци, които предвещават криза нормално в границите на една година. Кривата на рентабилност разкрива връзката сред краткосрочните и дълготрайните лихвени проценти. Обикновено кривата на доходността е възходяща, както през днешния ден, когато краткосрочните лихвени проценти са под дълготрайните, което отразява доста количество ликвидност на финансовите пазари.

Когато Фед се загрижи, че стопанската система " прегрява ", той има наклонност да увеличи лихвения % на Фед, с цел да охлади инфлацията на цените, която се случи преди спукването както на " дотком балона " от 2000 година, по този начин и при балона на жилищата от 2007 година Кривата на доходността беше на практика обърната в края на 2019 година, което допуска, че рецесията ще стартира някъде през 2020 година Въпреки това блокирането в отговор на COVID-19 аргументи стопански спад при започване на 2020 година, а не типична циклична криза.

Сега стопанската система е в различен повтаряем напредък, тъй като Федералният запас инжектира 4 трилиона $ ликвидност, с цел да " симулира " стопанската система. На последното съвещание на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) беше решено да се понижат месечните покупки от 120 милиарда $ на 105 милиарда $. С други думи, Фед ще продължи да държи крайници си на паричния педал, даже когато инфлацията неотдавна надвиши 6% на годишна база.

В предишното ускоряващата се инфлация би провокирала паника във Фед за повишение на лихвените проценти, с цел да смекчи инфлационния напън и упования. В момента ФЕД счита, че ценовата инфлация е " преходна " и затова паричната политика не би трябвало да се стяга.

Следователно една самоуверен прогноза за това по кое време може да стартира идната инфлация може да бъде: Инфлацията се форсира през 2022 година След това публичното неодобрение от внезапно възходящите цени и медийните известия, които акцентират по какъв начин цените понижават покупателната дарба на междинното семейство, може да накара администрацията на Байдън да наложи надзор върху заплатите и цените, както направи президентът Никсън през 1971 година, с цел да овладее инфлацията преди акцията си за преизбиране през 1972 година Байдън може да употребява изпълнителна заповед, в случай че Конгресът не му даде законови пълномощия да постанова надзор на цените.

Без надзор на цените е доста евентуално Фед да увеличи лихвите по фондовете някъде през 2022 година и да продължи да стяга през 2023 година Така идната криза може да стартира през есента на 2023 година, само че не по-късно от година по-късно, в случай че рецесията не стартира по график.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР