Кога може да се получи слънчево изгаряне? Слънчевите изгаряния се дължат

...
Кога може да се получи слънчево изгаряне?
Слънчевите изгаряния се дължат
Коментари Харесай

Слънчеви изгаряния: Как да се насладим на слънцето без опасност?

Кога може да се получи слънчево изгаряне?

Слънчевите изгаряния се дължат на несъразмерната експозиция на ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето. Главните аргументи включват:

- Неправилна отбрана . Недостатъчното нанасяне на слънцезащитен крем или избирането на несъответствуващ SPF (фактор на слънцезащита) може да докара до изгаряния.

- Интензивност на слънчевите лъчи . По време на пиковите часове (между 10:00 и 16:00 ч.) слънчевите лъчи са по-силни и могат да провокират изгаряния.

- Тип на кожата . Хората с по-светла кожа са по-уязвими за слънчеви изгаряния заради по-малкото количество меланин, което защищава кожата от UV лъчите.

Очите и зоната към тях са извънредно чувствителни на UV светлината и е добре да се употребяват слънчеви очила с UV отбрана.

Как да третираме слънчеви изгаряния?

Ако получите слънчево изгаряне, можете да прибегнете до следните стъпки:

- Охлаждане на кожата с хладни компреси или излагане на обгорелите сектори с хладка вода.

- Обща хидратация на организма посредством банкет на подобаващи течности като вода, чай, бульон, супи. Слабите и мощните алкохолни питиета дехидратират организма.

- Избягвайте нанасянето на мощни артикули върху кожата, като парфюми и лосиони, които могат да раздразнят в допълнение към този момент сензитивната кожа.

Мит ли е, че въздействието на слънцето през днешния ден е по-неблагоприятно от преди години?

Земната озонова обвивка играе значима роля във филтрирането на нездравословните UV лъчи на слънцето. В резултат на екологичните проблеми като разрушаването на озоновия пласт, UV лъчите проникват по-лесно през атмосферата и доближават повърхността на Земята в по-голямо количество и по-висока активност. Това нарастване на UV лъчите води до по-голям риск от слънчеви изгаряния и други болести на кожата.

От друга страна актуалният метод на живот, в това число измененията в работните и свободните ни интензивности, води до по-голяма експозиция на слънце. Хората постоянно прекарват повече време навън и са по-активни през деня, когато слънцето е по-интензивно. Това усилва риска от изгаряния, изключително в случай че не се вземат подобаващи защитни ограничения.

Днес актуалното общество е по-осведомено за рисковете от слънцето и болесттите, свързани с него. Това води до по-честа диагностика на слънчевите изгаряния и други проблеми на кожата, което може да сътвори усещане, че въпросните болести са по-чести откъм статистическа позиция.

Въпреки че въздействието на слънцето може да се усети по-силно през днешния ден, съпоставено с предишното, значимо е да се означи, че нуждата от отбрана и защитни ограничения е също толкоз значима, в случай че не и по-важна, в сравнение с в миналото. Слънцето може да бъде благотворно за нас, осигурявайки ни витамин D и подобрявайки настроението ни, само че би трябвало да се любуваме на него отговорно и със свеждане на рисковете до най-малко, като използваме слънцезащитни средства, носим подобаваща защитна облекло и заобикаляме несъразмерната експозиция на слънце, изключително по време на пиковите часове.

Хората с кои болести би трябвало да заобикалят слънцето?

Това са най-често хора, които са имали рак на кожата или са високо рискови . Сред рисковете са светлата кожа, мощната сензитивност към слънцето, генетични предразположения или близки роднини с рак на кожата. При тези случаи би трябвало специфична подсилена отбрана от UV лъчите и да се заобикалят изгаряния.

Меланомът е нападателен тип рак на кожата, който е обвързван с увреждане от UV лъчи. Хората, които към този момент са имали меланом, би трябвало да бъдат изключително внимателни и да се съветват с доктор по отношение на ограниченията за предотвратяване от слънцето.

Фоточувствителни реакции могат да се проявят при хора, които одобряват избрани медикаменти , като някои антибиотици, антидепресанти или диуретици.

Лупусът е хронично възпалително заболяване, което може да се утежни при излагане на UV лъчи и тези пациенти би трябвало да се предпазят от слънцето като носят защитно облекло и слънцезащитен крем с висок SPF.

Все още се счита, че слънцето облекчава признаците на псориазис , само че истината е, че въпреки и да понижават кожните лезии след излагане на слънце, на по-късен стадий заболяването се възвръща и обновява в по-тежка форма. Следователно болните с псориазис би трябвало да не излагат кожата си на директна слънчева светлина, а кожните лезии не би трябвало да се мажат със защитни кремове, поради риска от алергични реакции и инфектиране.

Излагането на слънце може да докара до прибързано стареене на кожата , което се демонстрира с фини бръчки и пигментни петна. И тук отбраната е общоприетата - посредством подобаващи слънцезащитни средства и потребление на слънчеви очила.

Каква е разликата сред слънчевото изгаряне и слънчевата алергия?

Слънчевото изгаряне и слънчевата алергия са две разнообразни положения, макар че и двете се демонстрират като реакция на слънчева експозиция. Разликите са в това, че слънчевото изгаряне е

възпалителна реакция на кожата, която се появява след несъразмерна или продължителна слънчева експозиция, чиито признаци са свързани с алена, възпалена и мъчителна кожа, която може да се излющи и предизвиква възприятие на стягане и дискомфорт. Слънчевата алергия съставлява несъразмерна сензитивност или алергична реакция на кожата при излагане на слънце или UV лъчи и макар, че признаците варират, те нормално включват сърбеж, червени петна, обриви, даже формиране на мехури по кожата. В допълнение към кожните прояви може засегнатите да изпитат и признаци като главоболие, гадене или отмалялост. Слънчевата алергия може да бъде породена от разнообразни фактори, в това число някои лекарства, козметични артикули, растения или генетични предразположения.

Важно е да се означи, че някои хора с нараснала сензитивност към слънцето могат да получат слънчево изгаряне и слънчева алергия по едно и също време. При подозрения или съществуване на признаци е значимо да се съветват с лекар-дерматолог за по-подробна оценка и диагноза.

Слънчевите изгаряния и алергии са сериозен проблем, който може да се предотврати с подобаваща отбрана и информация. Не е мъчно да се насладим на слънцето, като сме деликатни и грижливи към кожата си, с цел да приемем всички изгоди, които слънцето предлага, без да се излагаме на риск от слънчеви изгаряния, алергии и болести.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР