Кога мога да дам тази или онази храна, Колко точно

...
Кога мога да дам тази или онази храна, Колко точно
Коментари Харесай

Маги Пашова ни учи как да имаме По-здрави деца

" Кога мога да дам тази или онази храна ", " Колко тъкмо би трябвало да изяжда? " това са въпросите, свързани със зареждането на бебетата, които родителите най-често си задаваме. С напредването на възрастта на малчуганите обаче като че ли фокусът ни се измества от храненето. А то продължава да бъде доста значимо.

" Не единствено тъй като е основно за растежа и развиването, само че и тъй като през първите години от живота на детето слагаме основите на трайни хранителни привички и настройки. Изграждаме модели, които работят през целия живот ", безапелационна е Магдалена Пашова. Тя е ученик на канадския институт за природосъобразно хранене, сертифициран хранителен терапевт по системата, създател на за зареждане и детско хранене.

Освен всичко това Маги е и майка на две деца. Майка е и думата, която употребява, с цел да опише себе си. Плюс работохолик, несъмнено. А като всяка работеща майка, се сблъсква с нормалните провокации. На първо място безконечният дефицит на време, колкото и проведена, ефикасна и подредена да е. На второ място възприятието за виновност. Когато се постанова да работи, а детето желае внимание. Когато се пречупи и му даде да погледа телефона, с цел да допише следващия имейл. С годините обаче Маги осъзнава, че като майка, все за нещо се усеща отговорна. И се научава да управлява това възприятие.
 Снимка 604740

" Разбрах, че всеки родител прави за детето си най-хубавото, на което е кадърен, с опциите, с които разполага. Често тези благоприятни условия са лимитирани и ни пречат да бъдем съвършените родители. Но ние не живеем в съвършен свят и няма потребност да се упрекваме, че не сме идеални. "

Що се отнася до професионалния път, Маги приключва и специализира в областта на интернационалните стопански връзки и финансите. Има чудесна работа в хубава компания и страхотни сътрудници, само че все пак се усеща не на място. Чувства се неосъществена. Тогава стартира да търси себе си, прави си професионални проби, с цел да разбере кои са мощните ѝ страни и открива че най-подходящи за нея с така наречен помагащи специалности. Важно ѝ е обаче професионалната ангажираност да е обвързвана с творчество, многообразие и работа с хора.

" А за какво тъкмо нутриционистика ли? Беше нещо ново, друго, звучеше ми забавно, подхождаше на професионалния ми профил и беше свързано с храна, към която като характерен телец постоянно съм имала уязвимост. " Така науката за хранене в действителност се оказва " нейното нещо ". И продължава да бъде към този момент 10 години. От известно време с изключение на с нутриционизъм, Маги се занимава и с хранителна терапия.
 Снимка 604741

През 2022 година се сертифицира публично като SOS хранителен терапевт. SOS лечението, създадена и патентована от доктор Кий Туми, е мултидисциплинарен способ, който оказва помощ на деца с хранителни усложнения (т.нар. злояди деца) да разширят хранителния си репертоар и да стартират да се хранят разнообразно и уравновесено.

" Обучението при доктор Туми беше извънредно обогатяващо и трансформиращо прекарване, тъй като ми оказа помощ да погледна на храненето през един доста скъп ъгъл - друг на храната, а на човек, който се храни ", споделя Маги. Така с помощта на доктор Туми, през днешния ден знае доста повече за усложненията, които срещат " злоядите " деца, и разполага с нужните принадлежности, с цел да помогне на тях и на фамилиите им. Дори сега посещава профилирани класове за работа с съответни групи деца.
 SоFerments, Антон Васев и магазинът му за ферментирали здравословни артикули
Момчето, което прави чудеса от ферментация

Антон Васев за SоFerments и майсторлъкът на ферментиралите храни

" Защо, в случай че бебето ни върти глава или прави погнусена физиономия при опитването на дадена храна, ние да продължим да му я предлагаме ", пита ни Маги и без да чака, дава отговор. Защото е открито, че са нужни най-малко 10 опитвания (дори 20), с цел да я одобри и хареса. И че множеството родители се отхвърлят след най-вече пет предлагания.
 Снимка 604738

" Или за какво в случай че детето каже: " Това не ми харесва. Няма да го хапвам. ", ние да не се втурваме да му предлагаме опция. Защото по този начин то елементарно се научава, че може да отхвърля всичко и да желае едно и също, стеснявайки доста хранителния си репертоар. "

Тези и още доста скъпи препоръки и практики Маги Пашова разказва в последната си книга " По-здрави деца ". Книга за заети родители, които желаят да хранят пълноценно и разнообразно децата си, като в това време им оказват помощ да изградят положително отношение към храната и храненето, да развият потребни хранителни привички и да ги запазят за цялостен живот.

" Не желая да звучи нескромно, само че аз правя оценка тази книга като най-успешния си професионален план досега. Определено вложих доста труд и време в подготовка, четене на стотици изследвания за първата част, тестване на предписания за втората, писане и пренаписване ", безапелационна е Маги. Искрено признателна е за професионализма и за отличната работа по книгата на своя екип - Даниела Ламбова (снимки), Албена Лимони и Студио Франк (дизайн и предпечат).
 Снимка 604742

А що се отнася до обичана рецепта от книгата, Маги е безапелационна - всичките. Причината: всяка рецепта е особено подбрана, откакто е приготвяна неведнъж, тествана и харесвана от нейните деца. " За мен беше доста значимо да включа в " По-здрави деца " предписания с налични артикули, които се подготвят бързо и елементарно от родителите и са утвърдени от деца. "

Как тогава най-кратко бихте обяснили в какво се показва разнообразното и балансирано хранене при дребните деца?

Всъщност е доста просто. Условно можем да разделим храните на четири съществени групи - групата на плодовете и зеленчуците, групата на комплицираните въглехидрати (картофи, ориз, самун, паста, сърнени храни и тестени изделия), групата на протеините (месо, риба, яйца, бобови, ядки) и групата на млечните храни. Важно е децата всекидневно да одобряват представители на четирите съществени групи и тези представители да не бъдат едни и същи всеки ден, а да се търси многообразие. Ако през днешния ден обядът е месо с ориз и салата, на следващия ден да е риба с картоф и друга салата, а на идващия ден да е леща със зеленчуци.

Съвсем обикновено е децата да имат желани храни и такива, които не харесват или даже не желаят да опитат. Нашата роля като родители е да не стопираме да им предлагаме, даже в случай че хапват напълно малко. Бъдете търпеливи и не се отхвърляйте.

Какви са нормалните компликации при храненето на дребни деца и как да ги преодолеем?

Най-обичайната компликация е обвързвана с отхвърли на детето да яде дадена храна или въобще да я опита. Подобен отвод постоянно е тежък за родителите, тъй като ние знаем какъв брой е значима храната за децата ни и че е наша отговорност да ги нахраним. Tова, което оказва помощ, е да се опитаме да се фокусираме не върху съответното хранене, а върху по-голямата картина. Не е значимо дали и какъв брой тъкмо храна ще изяде детето на едно хранене. Важно е изцяло да се храни разнообразно и да го прави с готовност и вкус.

Един от методите за реализиране на тази цел е да помогнем на детето да се усеща несъмнено и умерено на масата, да му дадем част от контрола. Доказано е, че най-работещият модел е този за делене на отговорността сред родителя и детето. Родителят взема решение КОГА, КАКВО и КОЛКО да постави на масата. Детето взема решение КАКВО и КОЛКО от поднесеното да изяде. Ако желаеме детето да почита нашия избор, е належащо и ние да уважим неговия. Разбира се, триумфът на този модел зависи от куп условности, а уточняването им запълни цяла книга.
 Снимка 604739

Какви са най-големите заблуди във връзка с храненето на дребните деца?

За жал, те са много. Няма да мога да изредя всички, само че ще посоча една-две от по-популярните. " Яденето е инстинкт. Всяко дете може да яде. " Не, не правилно. Дишането е инстинкт. Сукането (на мляко) е инстинкт. Яденето не е. То е заучено държание и една от най-сложните действия, осъществявани от човешкото тяло, в която синхронизирано вземат участие съвсем всички системи, органи, сетива, мускули, както и доста хормони. Ако някои от тези " участници " не е в добра форма или синхронизацията не се получава, яденето се случва мъчно или не се случва.

" Остави го гладно и ще прояде ". Много родители на " злояди " деца чуват такава рекомендация от близки и познати. Но за децата с хранителни усложнения това не е решение. Те имат потребност от помощ, с цел да се открие какво им пречи да се хранят и от поддръжка, с цел да го преодолеят.
 Д-р Цветелина Великова,
Лекарката, която разкрива тайните на детския имунитет

Д-р Цветелина Великова за имунитета на децата и най-големите неточности, които родителите позволяват

Ако би трябвало да дадете единствено един съвет на родителите, обвързван с храненето на децата им, какъв ще бъде той?

Хранете се по този начин, както желаете да се хранят децата ви. Вие сте техните учители и модели за хранене. Те няма да слушат какво им казвате да ядат, а ще гледат и ще вършат това, което вършиме вие.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР