Kобалтово сини води - това не е мечта, а цветът

...
Kобалтово сини води - това не е мечта, а цветът
Коментари Харесай

РИОСВ – София проверява опасна ли е многоцветната Слатинска река

Kобалтово сини води - това не е фантазия, а цветът на Слатинската река в София. На гледката се натъкнал Борис Боев, като излиза наяве, че не за първи път реката се оцветява в отровно синьо.

" Това е някакъв канал, който е в индустриалния двор на площада на авиацията в София ", написа Боев във Фейсбук с въпрос - от кое място идва този цвят на водата?

Снимките му провокирали мнения и в обществената мрежа: " В рамките на деня много другари и непознати хора споделиха, че това си е процедура ", споделя Боев пред bTV.

 Синя, зелена, червена река... Що е то? Слатинска река в София!

По мемоари на негови близки през последните 15-20 години Слатинската река неведнъж е ставала алена, синя или зелена.

" Става като приказката за златната река, намерихме прототипа, само че имам чувството, че това по никакъв начин не е смешно ", разяснява мъжът.

" Трудно се открива оцветяването, защото водата тече и то си отпътува ", означи кметът на Район " Слатина " Наталия Стоянова.

По думите й през вчерашния ден Звеното за спешна помощ и предварителна защита на Следствен отдел към окръжна прокуратура дружно с представител на Регионална инспекция за опазване на околната среда е взело проби и положението на водата е било открито като положително.

Михаил Георгиев от инспекцията уточни, че евентуално става въпрос за нелегално заустване.

На този стадий обаче не е ясно кой е източникът. В региона има цехове.

Eкспертите на Регионална инспекция за опазване на околната среда – София направиха незабавна инспекция след сигнал за оцветени в синьо води на река Слатинска. Направен е обход по поречието на реката след посочения в сигнала нечист сектор, оповестиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Към момента на инспекцията не е открито оцветяване и отлагания, както и нерегламентирано изпускане на води от промишлени източници.

Взети са проби и е осъществен експресен разбор.

Резултатите демонстрират, че положението на реката дава отговор на условията за характеризиране на повърхностните води. Предстоят следващи инспекции за определяне на източника на замърсяване.

Регионална инспекция за опазване на околната среда – София припомня на жителите, че сигнали се подават на оповестените на формалната интернет страница зелени телефони – 02/860 51 52 и 0887 787 484.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР