Коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, започна въздушни удари над йеменската

...
Коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, започна въздушни удари над йеменската
Коментари Харесай

Саудитска Арабия и коалицията почнаха въздушни удари над йеменската столица

Коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, стартира въздушни удари над йеменската столица Санаа, оповестява " Ройтерс ".

В изказване в събота някогашният президент Али Абдула Салех декларира края на своя съюз с бойците Хути , подкрепяни от Иран, заявявайки, че е подготвен да отвори " нова страница " в връзките си с обединението, водена от Саудитска Арабия, в случай че спрат офанзивите против йеменски жители и вдигнат обсадата.

Жителите през днешния ден декларират, че въздушната офанзива за една нощ е умъртвила 12 йеменски цивилни жители , макар че това не може да бъде тествано.

Саудитската телевизия " Ал-Арабия " разяснява, че съдружни самолети са блъснали позиции на Хути в южната част на Санаа , само че не оповестяват детайлности за жертвите.

Хутите, които управляват по-голямата част от Северен Йемен, обявиха, че са изстреляли ракета по атомна електроцентрала, която се стори в Обединените арабски емирства (ОАЕ), отречено от ОАЕ.

Организация на обединените нации от своя страна се пробва да изтегля минимум 140 филантропични служащи от йеменската столица, на фона на боееве в града. " Има аероплан в режим на изчакване в Джибути за 140 интернационалните чиновници ", разяснява чиновник в Санаа. Около половината от тях са от неправителствени организации, добавя той.

" Бойните дейности се придвижват към летището и обстановката е доста напрегната. Не можем даже да евакуираме личния състав " , бяснява той. Персоналът на Организация на обединените нации е стеснен в жилищните си пространства в Санаа, откогато конфликтите избухнаха в четвъртък.

Съобщават също, че в региона на постройките на Организация на обединените нации също е имало прелитащи патрони. Помощник от самостоятелна организация в Йемен, който отхвърли да бъде назван разяснява, че " Организация на обединените нации възнамерява понижи личния състав... само че по-важното е, че те считат, че пътят до летището не е задоволително безвреден, с цел да провеждат предвижването до там ", разяснява той, добавяйки, че това може да включва евакуация на общо 180 чиновници.

Разрешения за кацане на летището в Санаа към момента няма и не е доказано от обединението , която управлява небето над следения от Хути столица, разясняват чиновниците на Организация на обединените нации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР