Коалицията ПП-ДБ води ГЕРБ-СДС с 1,2% на предстоящите избори. Това показва

...
Коалицията ПП-ДБ води ГЕРБ-СДС с 1,2% на предстоящите избори. Това показва
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: ПП-ДБ води с над един процент пред ГЕРБ, ДПС е трета, следвана от Възраждане

Коалицията ПП-ДБ води ГЕРБ-СДС с 1,2% на идните избори.

 

Това демонстрира изследване на социологическата организация " Алфа Рисърч ", извършено в интервала 25-27 февруари 2023.

 

Нагласите на гласоподавателите на старта на акцията сочат паритет сред " Продължаваме промяната - Демократична България " (26.4%) и ГЕРБ (25.2%).

От социологическата организация означават, че сумарният резултат на обединението остава под постигнатото от двете партии на вота преди половин година.

Изследването е извършено със лични средства измежду 1007 български пълнолетни жители. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление.

5 партии влизат в новия парламент.

 

Първа е обединението ПП-ДБ с 26,4%,

следвана от ГЕРБ-СДС с 25,2%.
Движение за права и свободи и Възраждане се борят за третото място със надлежно 13,2% и 11,3%.

 

" Възраждане " бележат растеж по отношение на последните избори.

Българска социалистическа партия е на пето място с 7,4% и бележи изразителен спад в поддръжката.

 

" Български напредък " остават на границата с 3,8%.

" ИТН " и Национална движение „Симеон Втори" остават под прага с 3,2% и 1,8%

" Желанието за избори сега е минимално. Само най-твърдите последователи са декларирали изрично, че ще отидат да гласоподават ", съобщи социологът Павел Вълчев в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

" Активността е сходна на тази от предните избори, а тогава тя бе рекордно ниска ", разяснява социологът.

39 на 100 от българите изрично са декларирали, че ще гласоподават, 28% се двоумят, а останалите са декларирали, че няма да гласоподават.

30% от интервюираните изрично са декларирали, че не поддържат коалиция сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Едва 5 на 100 биха подкрепили такава коалиция. 28% от българите по-скоро биха подкрепили, а 20 на 100 - по-скоро не.

 

Изследването е осъществено от " Алфа Рисърч " със лични средства. Проучването е извършено измежду 1007 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е двустепенна извадка, стратифицирана по район и вид обитаемо място, с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните.

 

Макар и по-слаба, конспирация е налице и за третата позиция.

Към момента тя се заема от Движение за права и свободи с 13.2% от твърдо решилите да гласоподават. В непосредствена непосредственост до тях е Възраждане с 11.3%, която се откроява като една от дребното обединения, мобилизирали поддръжка в интервала сред двата избора. Българска социалистическа партия стартира акцията със 7.4% и още на този ранен стадий се записва спад в електоралната ѝ поддръжка.

 

" Български напредък ", новосформираната коалиция " Левицата! " и " ИТН " са релативно покрай изборната преграда, само че на старта на акцията са към момента под нея. За тях биха дали своят вот надлежно 3.8%, 3.6% и 3.2%.

 

От " Алфа Рисърч " регистрират слаба мотивация за присъединяване в предварителните парламентарни избори на 2 април.

 

" Невъзможността на партиите в последните четири Народното събрание да излъчат устойчиво ръководство, както и недоверието, че този път ще бъде излъчен кабинет, демотивират гласоподавателите да вземат участие в следващите парламентарни избори. Декларираната на старта на акцията интензивност е съизмерима с тази от октомври 2022 - 39%. Колебание декларират 28 на 100, а 33% са безапелационни, че няма да гласоподават. Относително висока готовност е налице измежду най-политизираните гласоподаватели, което обрисува 2-ри април като борба сред най-ревностните симпатизанти на партиите ", написа в изследването на социологическата организация.

 

Ако политическите сили още веднъж не намерят разговор за сформиране на държавно управление, 28 на 100 от интервюираните одобряват като вероятен компромис възможна необятна коалиция сред " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ. 5% пък изцяло поддържат сходен вид за решение на политическата рецесия. Коалиция сред първите две политически сили на бъдещите избори е нежелана от 50 на 100 от българите.

 

По-склонни да я поддържат са последователите на ГЕРБ, до момента в който болшинството от тези на " Продължаваме промяната - Демократична България " остават дистанцирани.

 

В средата на февруари, в границите на два дни, излязоха две изследвания за електоралните настройки. " Галъп " също даде дребна преднина на " Продължаваме промяната - Демократична България " пред ГЕРБ.

 

Според проучването на " Тренд " ГЕРБ води с към % пред новата коалиция.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР