Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане

...
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане
Коментари Харесай

Еколози алармират: Нено Димов може да направи първа копка на гроба на проекта на магистрала Струма


Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България “ взаимно с коалиция „ Да спасим Кресненското дефиле” предизвестява, че от подписа на министъра на околна среда и водите Нено Димов зависи ориста на плана за автомагистрала Струма. Ако той разпише препоръчаното от Висшия екологичен експертен съвет (ВЕЕС) към неговото Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да се утвърди вид Г10,5 (източен), това ще е съществено нарушаване на българското и европейско законодателство. Този вид включва прекосяване на автомагистралата по едното платно по настоящия път през Кресненско дефиле, а другото платно - по ново трасе. Заради това България и българските данъкоплатци ще търпят съществени вреди.

Съгласно закона министърът е самостоятелно виновният и задълженият да вземе това решение - предлагането на ВЕЕС е единствено съвещателно и когато е неправилно, Нено Димов би следвало да се съобрази със закона, а не с ВЕЕС.

Кои са 5-те съществени нарушавания, съгласно природозащитните организации:

1. Решението по Оценка на въздействието върху околната среда от 2008 година за градеж на автомагистрала Струма е в действие. Новото решение по Оценка на въздействието върху околната среда не може да му опонира и съгласно него автомагистралата може да се строи единствено отвън Кресненско дефиле – или посредством тунел или посредством цялостен източен вид с всички платна на изток от дефилето. Сегашният път е отритнат като позволен вид за прекосяване автомагистрала поради европейската екологична мрежа Натура 2000, без значение от по този начин наречените ограничения за понижаване въздействията, които са оценени като невъзможни и неработещи по него.

2. Правителството взе авансово решение за строителството на вид Г10,5 (източен), разгласи го неведнъж обществено и с решения за планиране на алтернативата. С тези дейности държавното управление предопредели изхода от оценките за оценка за влияние върху околната среда (ОВОС) и съгласуемост с Натура 2000, което е фрапантно нарушаване на европейските наставления и тяхното условие за равностойно разглеждане на всички други възможности. Нещо повече още на 27 септември 2016 година на извършена от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) и Камара на строителите в България (КСБ) кръгла маса беше подписано обществено съглашение сред държавното управление и строителите на лот 3 на автомагистралата за финален избор на опция Г10,5 (източен). Това е също нарушаване на разпоредбите на еврпейското законодателство – фрапантен случай на спор на ползи и нарушение на разпоредбите за конкуренция на Европейския съюз.

3. Като разследване от горните дейности, направените по предписание на АПИ от компания с дългогодишна обязаност с организацията отчети по Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съгласуемост (ОС) и наетите от нея „ независими” специалисти са мощно манипулативни и необективни – в посока избора на точно вид Г10,5 (източен) и отменяне на всички останали други възможности. Стига се до крайността да не се преглеждат и оценят основни за плана други възможности – което е безусловно наложително съгласно европейското законодателство. Такава е алтернативата за прекосяване с поредност от тунели и виадукти на автомагистрала и скоростна жп линия, показана на държавното управление още през април 2017 година и изцяло изключена от отчетите. Такива е и алтернативата за цялостен източен обход с всички нужни ограничения за понижаване на въздействията.

4. АПИ планува уголемение и изправяне на настоящия път през Кресненско дефиле – това уголемение е безусловно нужна част от алтернативата Г10,5 (източен). Това беше декларирано и от ръководителите на АПИ и от министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков обществено и неведнъж – това обаче на никое място не се вижда в отчетите по Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съвместимост. По този метод се прави опит да бъдат прикрити от Европейската комисия неприемливи опустошения и други отрицателни въздействия в Кресненското дефиле, които ще доведат до очистване на неговите функционалности и ще обезсмислят опазването му.

5. В допълнение АПИ планува строителството на площадки за обслужване на трафика, които не са част от плана, засягат Натура 2000 и не са оценени в отчетите по Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съвместимост. Освен всичко останало те засягат най-ценните аграрни земи и лозя от сорта „ керацуда” на локалните хора в град Кресна. АПИ изцяло подцени предложенията за изместването на тези площадки отвън Натура 2000 и скъпите аграрни земи.

Според позицията на природозащитниците, решението за автомагистрала Струма е политическо и отговорността за ставащото се поема от цялото българско държавно управление.

Но виновна за ставащото е и Европейската комисия, считат от екоорганизациите. Нейната пасивна досега позиция, че ще вземе отношение едвам когато получи апликационните форми за лот 3.2, я вършат очевиден, умишлен и отговорен съизвършител на неуспеха на плана за автомагистрала Струма. Това е по този начин, тъй като оставащото време за строителство е прекомерно малко, с цел да се установи на един по-късен стадий, че всички взети решения са били неправилни, в нарушаване на законодателството на Европейски Съюз и да се търсят способи за тяхното изправяне. Да стои в изчаквателна позиция и да не поема отговорности, оставяйки цялата виновност и отговорност да се поема единствено от българското държавно управление, на нас като европейски жители ни наподобява на цялостна липса на отговорност от страна на Европейската комисия. По този метод тя освен рискува да наруши решението си за усилване на екологичното законодателство, само че и да се лиши от основната си роля – на страж на европейските контракти.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР