Коалицията му надви партията на БабишПрезидентът в изолатор на церемониятаЗавършил

...
Коалицията му надви партията на БабишПрезидентът в изолатор на церемониятаЗавършил
Коментари Харесай

Петр Фиала назначен за премиер на Чехия

Коалицията му надделя партията на Бабиш
Президентът в изолатор на церемонията

Завършил е философия, работил е като публицист

Президентът на Чехия Милош Земан назначи за нов министър председател на страната Петр Фиала - водач на дясноцентристката коалиция „ Заедно”, спечелила парламентарните избори през октомври, съобщи Ройтерс.
Тържествената гала в президентския двроец край Прага бе излъчена по малкия екран.

Коалиция „ Заедно” (оглавяваната от Фиала Гражданската демократическа партия, Християндемократичния съюз и партия „ Традиция, Отговорност, Просперитет”/ТОП09”) дружно със съюза на Партия на пиратите и партия „ Кметове и независими” завоюваха 108 от общо 200-та места в долната камара на чешкия парламент, осигурявайки си удобно болшинство.

„ Заедно” надделя на вота с дребна преднина групировката на предходния министър председател Андрей Бабиш.

Новото държавно управление ще би трябвало да се оправя с внезапно покачващия се брой на инфектирани с ковид в страната, скок в цените на силата и инфлация, показва Ройтерс. И отбелязва, че на церемонията по назначението на Фиала Земан е бил изолиран в плексигласова кабина, защото е дал позитивна проба за ковид.

Фиала е приключил философския факултет на университета в Бърно, има тапия по чешки език и литература и по история. Преподавал е политология, работил е като историк и публицист. Влиза в политиката като теоретичен консултант на премиера през 2011 година и на просветния министър година по-късно. От 2013 година Фиала е народен представител в чешкия парламент, а от 2014 година - водач на Гражданската демократическа партия. Женен е, има щерка и двама синове.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР