Коалицията ГЕРБ-СДС получава 21.4% от гласовете на предстоящите избори. На

...
Коалицията ГЕРБ-СДС получава 21.4% от гласовете на предстоящите избори. На
Коментари Харесай

Ново проучване: 7 партии в новия парламент

Коалицията ГЕРБ-СДС получава 21.4% от гласовете на идните избори. На минимално разстояние от 1% е партия „ ИТН “ с 20.5%. Трета е Българска социалистическа партия с 15.8%. Това сочат данните от изследване на организация НАСОКА, извършено в интервала 23 – 30 юни 2021 година от социологическа организация НАСОКА, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Изследването е извършено измежду 1025 пълнолетни български жители от цялата страна.

Очертава се конспирация и за четвъртото място, за което спорят Демократична България и Движение за права и свободи. Двете обединения са с доста близки електорални дялове – Демократична България е с 11.3%, а Движение за права и свободи – с 10.5%. Шеста е обединението „ Изправи се! Мутри вън! “ с 5.3%. Българските патриоти са с 4.4%.

Останалите политически сили все още са без шансове за посланичество в 46-то Народно заседание. Най-близо до 4 процентовата преграда са Възраждане с 2.3% и Гражданска платформа Българско лято с 2.1%. Останалите политически обединения събират общо 6.4%.

Седмица преди края на предизборната акция за 46-то Народно заседание, 51.2% от интервюираните в националното изследване на социологическа организация НАСОКА декларират, че сигурно ще гласоподават на предварителните избори на 11 юли 2021 година

28.7% заявяват, че сигурно няма да гласоподават, 8.3% показват, че се двоумят за кого да гласоподават, а 11.8% – че се двоумят дали да гласоподават.

Твърди планове за гласоподаване по-често декларират мъжете, високообразованите респонденти, заможните, жителите на регионалните и на по-малките градове в страната, хората на възраст 30 – 39 години, както и гласоподавателите над 50 годишна възраст. Към сегашния миг най-мобилизирани да гласоподават на идните предварителни парламентарни избори са електоратите на Движение за права и свободи и на ГЕРБ-СДС. 93% от гласоподавателите на Движение за права и свободи и 92% от тези на ГЕРБ-СДС декларират, че сигурно ще дадат гласа си на 11 юли. Значително по-слаба е мобилизацията измежду гласоподавателите на така наречен партии на митинга – малко над една трета (77%) от електората на „ Изправи се! Мутри вън! “ са сигурни, че ще упражнят правото си на избор. Сред гласоподавателите на Демократична България този дял възлиза на 79%. 83% от електората на Има Такъв Народ, 84% от гласоподавателите на Българските патриоти и 90% от подкрепящите Българска социалистическа партия декларират, че сигурно ще гласоподават.

46.8% от българите утвърждават въвеждането на наложително машинно гласоподаване. На него се гледа като на една от ограниченията, които подсигуряват честността на вота. Тази позиция се споделя по-често от мъже, от хора на възраст до 40 години, от високообразовани и заможни респонденти, както и от поданици на градовете-областни центрове. Най-много поддръжници на наложителното гласоподаване има измежду гласоподавателите на обединението Изправи се! Мутри вън! (73%), на Има Такъв Народ (71%) и на Демократична България (55%). Сред гласоподавателите на ГЕРБ-СДС неодобряващите наложителното машинно гласоподаване имат важен превес над одобряващите тази смяна (50%: 36%). Близо половината (48%) от хората на възраст над 60 години не утвърждават наложителното машинно гласоподаване. Като цяло малко над една трета (33.8%) от всички интервюирани са срещу тази смяна в изборите правила, а близо една пета от българите (19.4%) нямат мнение по въпроса.



Фиш на изследването

Изследването е извършено в интервала 23 – 30 юни 2021 година от социологическа организация НАСОКА, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Изследването е извършено измежду 1025 пълнолетни български жители от цялата страна.

Методика на регистрация: директно стандартизирано face-to-face изявление (PAPI)

Методика на извадката: Квотна извадка с размер 1025 респондента, осъществена на няколко стъпки.

Респондентите са разпределени съразмерно на размера на обитаемоте места в гнезда с почти еднакъв размер. Населените места са типологизирани в четири категории: столица, регионални центрове, други градове и села. След определянето на обитаемоте места и броя на гнездата в тях, вътре във всяко гнездо се балансира полово-възрастовото систематизиране според настоящите данни на Национален статистически институт.

Извадката възпроизвежда структурата на популацията по местоживеене, пол и възраст.

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР