Коалиция За да остане природа в България алармира за лоша

...
Коалиция За да остане природа в България алармира за лоша
Коментари Харесай

Екоактивисти негодуват срещу новите природозащитни цели в Натура 2000

Коалиция " За да остане природа в България " сигнализира за неприятна процедура създаването на характерни природозащитни цели на предпазените зони от Натура 2000 да се разпорежда на лица, заинтригувани от капиталови планове в зоните, оповестяват от организацията.

Поводът за недоволството на екоактивистите са създадените характерни цели за 21 зони от Мрежата " Натура 2000 " от " ВиК " ЕАД - Бургас, които работят по " Интегриран воден план за област Бургас ", засягащ зони по Черноморското Крайбрежие.

Те изпратиха мнение против препоръчаните " природозащитни цели ", които съгласно тях са непълни, в някои случаи напълно сбъркани и обслужват частни ползи. Екоактивистите показват, че предпазените зони от мрежата " Натура 2000 " са значими места за запазване на естествени местообитания и на съответни типове.

Според " За да остане природа в България " в създадените от ВИК - Бургас характерни цели за 21 зони по протежението на Черноморското крайбрежие заканите и ролята на зоните за пълнотата и свързаността на цялата мрежа на практика не са регистрирани.

През юни 2020-та, " ВиК " ЕАД - Бургас подписва контракт на стойност повече от 450 млн. лева по Оперативна стратегия " Околна среда " за създаване на " Интегриран воден план за област Бургас ". Екоактивистите прецизират, че поради мащаба на плана, той е утвърден непосредствено от Европейската комисия.

Тъй като обаче доста от дейностите ще се реализират на територията на предпазени зони от мрежата " Натура 2000 ", а за много от тях процесът за създаване и утвърждение на задачите не е завършил, Комисията изисква за инфраструктурата в " Натура 2000 " да се уточни като източник на финансиране личен принос на бенефициента (ВиК Бургас) до завършване създаването и утвърждението на консервационните цели.

Коалицията твърди, че характерните цели, оповестени на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите на 23 март тази година не регистрират нито характерното положение на местообитанията и типовете към 2022 година , нито характерните закани и въздействия, настоящи върху тях в съответните предпазени зони.

Те показват като образец задачите на 1150 Крайбрежни лагуни в Атанасовското езеро. През последните години там са осъществени редица консервационни действия за възобновяване и поддържане на водния режим в 3 плана по стратегия LIFE. Наличните годишни отчети за положението на местообитанието регистрират всички въздействия и закани и дефинират лимитиращите фактори за положението му. Част от тези закани са занемаряване на солодобива, наводнения от близките територии, фрагментация, урбанизация, замърсяване. Тези неща обаче липсват в задачите, създадени по поръчка на " ВиК " Бургас, разясняват екоактивистите.

Коалиция " За да остане природа в българия " счита за недопустимо възлагането на правене на задачите от вложител на огромен инфраструктурен план, без този развой да бъде ръководен от Министерство на околната среда и водите. По този метод съществува действителна заплаха в задачите да бъдат заложени благоприятни условия за осъществяване на един или различен стадий от капиталовия план, без да бъде осъществявана оценка за неговото сходство с задачите, заради липса на избрани закани и въздействия в съответни местообитания или типове, допълват от организацията.
 Природозащитна организация упорства за промени в Закона за горите
Природозащитна организация упорства за промени в Закона за горите

Коалицията " За да остане природа в България " изиска от президента на наложи несъгласие на признатите от Народно събрание промени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР