Коалиционното управление изисква засилена комуникация, а проблемите с нея отдавна

...
Коалиционното управление изисква засилена комуникация, а проблемите с нея отдавна
Коментари Харесай

Кънчо Стойчев пред Стандарт: За кого бие камбаната в коалицията

" Коалиционното ръководство изисква засилена връзка, а проблемите с нея от дълго време ги отбелязваха и публицистите, и всички анализатори. Оттук нататък, в случай че водещите в тази коалиция - Политическа партия, схванат за кого бие камбаната, постоянно има опция за корекции. Но от това, което чух през вчерашния ден и което чувам през днешния ден /б.ред сряда и четвъртък/ - коства ми се, че живеят в някаква визия за точност и талантливост, която най-често е надалеч от действителността ".Това е мнението на социолога Кънчо Стойчев, което той показа пред " Стандарт ".
* Направена е първа стъпка към избори * Спорът сред Политическа партия и Има Такъв Народ по-скоро взривява мостове, в сравнение с да гради пътеки
 

- Господин Стойчев, какъв е вашият прочит на това, което се случва във властта и какво следва оттук насетне?

- Всякакви варианти са вероятни и да се гадае  би било чиста нечиста сделка. Но това, което може да се каже сигурно, е, че е направена първа стъпка към предварителни избори. Дали те ще се случат, зависи от доста фактори, само че факт е, че първата стъпка е направена. Ако преди този ход можехме единствено хипотетично да споделяме, че може да има избори или може да няма, в този момент с доста по-голяма степен на възможност може да кажем, че изборите са изцяло евентуални.

Трудно ще продължи това ръководство. Разбира се, постоянно са вероятни стъпки обратно, напред, уговаряне. Но в случай че това беше допустимо, до момента щяха да са го създали. Начинът, по който се държат двете съществени страни в този спор - Политическа партия и Има Такъв Народ, по-скоро взривява мостове, в сравнение с да гради пътеки. Видяхме  интервюто на премиера /б.ред в сряда/, там присъстваше доста пъти думата " апаш ", " кражба " и то без никакви доказателства. Защото изказванието, че евентуално едни пари могат да бъдат откраднати, е като изказванието, че евентуално може да има земетресение. Да, може да има, може и да няма. Когато се случи, тогава се реагира. Това, че аз желая да се срещна с Анжелина Джоли, по никакъв метод не значи, че съм се срещнал с нея или пък че съм спал с нея. Тези приказки са смешни.

- Какво породи рецесията?

- Страната влезе в доста остра рецесия, която не е единствено подбудена извън. Да, войната не зависи от нас, цените на суровините също. Да, ние сме обречени на инфлация, само че в границите на тази, на която са обречени и другите европейски страни - 7-8%, а ние вдигнахме до 14%. Тази двойна инфлация е наш артикул - от несъответстващи, ненавременни, незадоволителни и не добре фокусирани ограничения. Същевременно България от ден на ден и повече задлъжнява.

Налице са първи признаци на първична загуба на доверие към партията мандатоносител. Не става дума за някакъв провал или срив, само че има ерозия и намаляване на доверието. И това не е партия, която има независимо 121 гласа, тъй че да има площад доста да губи, а е същата партия, която управлява държавното управление с една четвърт от депутатите, само че го прави по метод сякаш цялата власт е в ръцете й. Това към този момент изяснява и назрялата рецесия. Коалиционното ръководство изисква засилена връзка, а проблемите с нея от дълго време ги отбелязваха и публицистите, и всички анализатори. Нужна е особена грижа за разговора вътре, само че виждаме, че това не се случва или се случва отчасти и доста по-бавно от нужното.

Така че изненада за мене няма. Нещата с обединението не вървяха добре. Оттук нататък, в случай че водещите в тази коалиция - Политическа партия, схванат за кого бие камбаната, постоянно има опция за корекции, да се търси разговор, да се създадат отстъпки. Но от това, което чух като заявки, неприязън и нахъсаност - коства ми се, че живеят в някаква визия за точност и талантливост, която най-често е надалеч от действителността. 

- Как гледате на опцията, коментирана от Ива Митева, Има Такъв Народ да създадат държавно управление в границите на този парламент без Петков и Василев?

- Това е парламентарна процедура, би трябвало да се стигне до трети мандат, т.е. първите два са наложителни за първата и втората мощ, а за третия взема решение президентът - дава ли на Има Такъв Народ или не. И към този момент идващ въпрос е, в случай че Има Такъв Народ се окаже с мандат, каква формула ще предложи и какъв брой народни представители ще я поддържат. Ако се съберат 121, тази формула ще мине без значение кои са тези депутати. Но това е хипотетично и малко евентуално. Здравият разсъдък демонстрира, че поради сложността на обстановката и многото вероятни вариации, наподобява стъпката е към избори. 

- Все отново евентуално ще се създадат някакви опити да се закрепи ситуацията, да се одобряват някакви незабавни закони...

- Напълно допустимо е някаква част от бюджета да бъде призната. Ясно е, че не цялата, само че обществената част. Хубавото на демокрацията и на парламентарното ръководство е това, че не се случват нещата на идващия ден - има си процедури. Но влизаме в нова фаза.

 - Каква ще бъде подредбата на партиите при възможни избори наесен?

- Каквато и концепция да имам, тя най-вероятно ще е неправилна. Защото едно е да се вършат проучвания в конюнктура, която не е предизборна /каквато тя към момента е/, напълно друго е в конюнктура, в която изборите чукат на вратата. Не тъй като хората лъжат, а просто е напълно друго. Едно е какво мислите за брака по принцип, друго е, в случай че ще стъпвате в брак след 3 дни. Не могат да се вършат прогнози.

Но може да се каже, че няма да е кой знае какъв брой по-различен бъдещият парламент. Най-вероятно ще имаме по-засилено наличие на " Възраждане " по отношение на сегашния миг - изцяло допустимо е да има 30-35 депутати, което е огромен растеж. Вероятно ще има оттегляне в гласовете за Политическа партия, не чакам да е трагично, само че надали ще реализиран резултата, който към този момент имаха.

Най-вероятно ГЕРБ ще се показа с един много корав електорат, Българска социалистическа партия също. Най-вероятно една нова групировка - на Стефан Янев, би влезнала в Народното събрание, само че не чакам да вземе 120 места - приказваме за 20-25 мандата. Т.е. още веднъж ще имаме един пъстър, сложен за вкарване под общ знаменател парламент. Но чак когато забележим конкретиката, тогава ще можем да мислим, тъй като в една такава класификация и 5 депутатски места може да решат конфигурацията. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР