КНСБ ще проведе форум, посветен на работното време и полагането

...
КНСБ ще проведе форум, посветен на работното време и полагането
Коментари Харесай

Има масово неуважение към работното време на служителите, според КНСБ

КНСБ ще организира конгрес, отдаден на работното време и полагането на ексклузивен труд. Дискусията е проведена взаимно с Фондация "Фридрих Еберт ".

Целта е на форума да бъдат разисквани измененията в Кодекса на труда, с които да се лимитират злоупотребите с изключителното работно време и неговото пресмятане. Ще бъдат разисквани и опциите за полагане на ексклузивен труд съгласно законовите правила - ограничавания, забрани и допустимост. Във връзка със съчетаването на професионалния и персоналния живот ще бъдат разисквани опциите, които дават обособени форми на организацията на работното време - отпуските и почивките.

На конференция КТ "Подкрепа " още веднъж ще призове за повишение на заплащането на нощен труд, което в този момент е 25 стотинки за час.

Служители в Министерство на вътрешните работи и в местата за отнемане от независимост приготвят митинг с искане на смяна на минималния размер на спомагателното заплащане за нощен труд.

Според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов стартира всеобщо пренебрежение към работното и свободното време на служащите и чиновниците. Това е резултат от неналичието на работна ръка. Именно по тази причина основен миг в полемиките и разногласията на синдикалната организация е сумирано отчитане на работното време, акцентира Христов. Полагането на ексклузивен труд и труд през уикенда е всеобщ метод, който влезе в Закона за държавния чиновник без никакво съображение, безапелационни са синдикатите, а нарушаванията по здравословни и безвредни условия на труд са най-често срещани.

"В нашето законодателство от години наред поносим отклонения от стандартите на Международната организация на труда и от стандартите от една инструкция на Европейския съвет за работното време. И те са все в посока сумираното отчитане, което би трябвало да бъде в непрекъсваеми производства ", съобщи Христов пред БНР.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР