КНСБ пусна безплатно мобилно приложение, в което работници и служители

...
КНСБ пусна безплатно мобилно приложение, в което работници и служители
Коментари Харесай

Топим шефа през смартфона

КНСБ пусна гратис мобилно приложение, в което служащи и чиновници могат да подават сигнали против неточни шефове и неспазване на трудовото законодателство. Оплакванията може и да са анонимни, системата единствено ще локализира обитаемото място, откъдето са подадени. Синдикатът пък ще има ангажимент да препраща въпросите към виновните институции и да чака решение или наказания по тях. VOX KNSB се смъква безпроблемно на телефони с операционна система Android и Iphone. Приложението разрешава сигналите, които се подават, да стигат до огромна група от хора, които могат да ги поддържат, споделят в обществените мрежи или просто да наблюдават какво се случва с решението на казуса. Това е една стъпка в посока изсветляване на стопанската система и по-добри условия за работещите.

По отношение на предложение, набиращо мощ напоследък - намаляването на Данък добавена стойност, синдикатът има по-особено мнение. Цялата данъчна система в България би трябвало да се преструктурира, а не да понижаваме ДДС-то на обособени артикули, счита Пламен Димитров, ръководител на КНСБ. Аз съм мощно песимистичен, че даже да бъде понижен Данък добавена стойност върху хляба и медикаментите, тези артикули едва ли ще получат трайно понижение на цените, тъй като това не може бъде следено, смята той. Данъчната политика би трябвало да е обективна, т.е. да таксуваме всички субекти. В този смисъл цените могат да паднат, в случай че значимо и по едно и също време се понижи целият размер на Данък добавена стойност по цялата верига - с към 5 процентни пункта, което значи от сегашните 20% общата ставка да стане 15%. Тогава няма по какъв начин пазарът да реагира по друг метод, с изключение на да понижи цените на всички артикули и услуги, които се таксуват с Данък добавена стойност.

По данни на синдиката България е сред първите пет страни в Европейски Съюз по мярка на сивата стопанска система и във връзка с недекларирания труд. При приблизително ниво в Европейски Съюз към 11,6% у нас той е близо 16%. Най-засегнатите браншове от това събитие са селското стопанство, където съвсем всеки втори е в сивата стопанска система, строителството и леката индустрия, изключително в шивашкия бранш. Индустрията е един от секторите с най-нисък „ сив “ дял - под 9 на 100, сочи статистиката на синдиката. Ние ще се борим да се вкара законодателство, което да брани служащите, които алармират за работодатели, укриващи налози и осигуровки. Подобни правила към този момент се вкарват в Западна Европа и подсигуряват сигурността на хората, че няма да бъдат осъдени, в случай че огласят противозаконни практики, твърди Димитров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР