КНСБ осъжда категорично военното нахлуване на Русия в Украйна и

...
КНСБ осъжда категорично военното нахлуване на Русия в Украйна и
Коментари Харесай

КНСБ иска по-бърза обработка на документите по настаняване на бежанци

КНСБ осъжда изрично военното навлизане на Русия в Украйна и приканва всички интернационалните, европейски и национални институции да работят в посока на намиране на дипломатическо решение и реализиране на мир. Това се декларира в позиция на синдикалната организация по отношение на войната в Украйна, публикувана от пресцентъра на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ).

Тази война е невиждана офанзива против суверенитета на украинската страна, гражданските свободи и правата на украинските жители, показват от КНСБ.

Заедно с европейското и интернационалното синдикално придвижване ние показваме цялостна взаимност с народа на Украйна, служащите и синдикатите, и с всички хора в Русия, които са подложени на репресивни ограничения от страна на съветската страна поради тяхната храброст да надигнат глас за мир и завършек на спора, декларират от КНСБ. Заедно с европейското синдикално придвижване КНСБ напомня, че стремежът към мир и народна власт са съществена полезност и изискване за обезпечаване на обществена правдивост и права на служащите и индивида.

„ КНСБ поддържа всички вероятни ограничения на европейско равнище за прилепяне на Руската страна да приключи военната експанзия в Украйна. Но настояваме да се прави разлика сред ръководещия режим в Руската федерация и околните до властта олигарси от една страна и от друга – служащите и съветския народ, които ще бъдат най-силно наранени от глобите “, се показва в позицията.

„ Напомняме, че икономическите наказания против Русия ще доведат до евентуално експлоадиране на обществени и стопански спорове в България и в Европейския съюз (ЕС) поради нарушаването на веригите за доставки и високата взаимозависимост на Европейски Съюз от вноса на съветски природен газ и нефт “, допълват от КНСБ.

„ Наред с това, войната подтиква страните в Европа към преоценка на политиките за сигурност и внезапно увеличение на разноските в тази сфера, само че това не би трябвало да става за сметка на обществената страна и обществения мир. КНСБ показва, че е извънредно значимо зависимостта на България от съветските енергийни доставки да бъде доста понижена. Необходимо е българското държавно управление да преразгледа енергийната политика и да изследва всички благоприятни условия за надеждни и различни източници “, означават от КНСБ.

Конфедерацията упорства за амбициозни политически и дипломатически ограничения на националните държавни управления на страните членки на Европейски Съюз, както и на интернационалните институции, които да доведат до преустановяване на военните дейности и намиране на спокойно решение на този парещ спор.

Като организация, измежду чиито съществени полезности са солидарността, демокрацията и мирът, КНСБ показва своята съпричастност и се солидаризира с служащите и чиновниците, с целия народ на Украйна. Синдикатът пледира за предприемане на всички вероятни филантропични начинания за облекчение на ситуацията на украинските жители, както на тяхна територия, по този начин и на териториите на страните, приемащи бежанци от войната.

КНСБ приветства предлагането на Европейската комисия за нов инструмент за дейности за доближаване на бежанците в Европа – Cohesion’s Action for Refugees in Europe (CARE), което ще подсигурява спомагателна еластичност в политиките и подчертава върху спешността за справяне с миграционните провокации вследствие на военното навлизане на Русия в Украйна.

„ С оглед на голямата вълна от милиони хора, принудени да изоставен Украйна поради войната, КНСБ приканва за солидарни и координирани дейности в България, в това число обезпечаване на безпрепятственото настаняване на украински жители, които имат потребност от бързо намиране на заслон. Ние ще следим да бъде обезпечен отвореният достъп до пазара на труда за жители на Украйна, бягащи от войната “, допълват от КНСБ.

С оглед на обстановката в България и идващите на наша територия бежанци, огромна част от които с български генезис, КНСБ упорства българското държавно управление да предприеме бързи дейности за рационализиране на организацията по приемането, обработването на нужните документи и настаняването им, като се регистрират самостоятелните обстановки и положение на идващите, както и обстоятелството, че преобладаващата част от тях са дами и деца, което допуска характерни грижи и внимание.

Синдикатът упорства за непоколебим надзор на всички дейности на институционалните представители за недопускане на дискриминация или неравностойно отнасяне и ще следи за съблюдаване на българското законодателство, касаещо правата на престояване, обществена поддръжка, здравни грижи и трудова активност на бежанците. Пет териториални структури на конфедерацията в зоните, където идват най-компактни маси от бягащи от войната, към този момент са ангажирани с даване на съответни съвещания и съдействие с контролните органи при приемане на сигнали за позволена дискриминация или ограничение на права на бежанци, се добавя в позицията.

КНСБ упорства за дълготрайна тактика на държавното управление във връзка с хилядите бежанци от българската диаспора, които желаят да се открият непрекъснато в страната ни, като се създаде и съответна стратегия за жилищно застраховане, включване в пазара на труда и цялостното им консолидиране в обществото.

Като израз на приобщаването на КНСБ към дейностите на голям брой цивилен организации и обособени жители с облекчение ориста и положението на пребиваващите на наша територия бежанци, КНСБ се ангажира с провеждането на филантропична акция „ КНСБ за Украйна‘, напомнят от синдиката.

Подобни акции организират и отрасловите структури на конфедерацията. Събират се парични средства за нуждаещите се, посредничи се за намиране на жилища, спомага се за намиране тук-там в детски градини и учебни заведения за деца на бежанците. Същевременно КНСБ ще осъществя помощ за украинските бежанци в България, в това число посредством акции, акции и действия по плана на Европейската конфедерация на профсъюзите UnionMigrantNet.

„ Тези синдикални начинания не трансформират безапелационната позиция на КНСБ, че златният ключ за излаз от човешките нещастия, провокирани от войната в Украйна, е неотложно преустановяване на военните дейности, евакуиране на Русия от Украйна и прекосяване към договаряния и дипломатическо разрешаване на спора “, показват още от КНСБ.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР