КНСБ направи основно експресно проучване за изменението на цените на

...
КНСБ направи основно експресно проучване за изменението на цените на
Коментари Харесай

Джинджифил, чесън и лимон са поскъпнали най-много в кризата

КНСБ направи главно експресно изследване за изменението на цените на съществени хранителни и нехранителни артикули. В изискванията на епидемиологична рецесия, наред с повишаването на безработицата и намаляването на приходите, сме очевидци и на гладко, само че при някои артикули фрапантно повишаване на цените. При това, това са артикули от витална нужда и обичайно участват на българската трапезата. Синдикатите поддържат апела на земеделския министър Десислава Танева да се предизвикват комерсиалните вериги да дават артикули от националното произвеждане. Така ще се резервира българското произвеждане, като се подсигурява осъществяване на продукцията, от което следва опазване на работните места и приходите на заетите лица.

Проучването включва изменението на цените на 26 хранителни артикули от първа нужда и 5 нехранителни артикули, целесъобразни за запазване на здравето и живота. Подборът на следените търговски обекти на регионално равнище е на инцидентен принцип. Регистрира се най-

По-силно изразено повишаване се следи при зеленчуците, като за следения интервал при някои се обрисува доста нарастване: Картофи - растеж с 26.1%, чесън - с 45.4%, зеле – с 15.3%; моркови – с 14.3%, лук – 13.9% д жиндифил с 100.8%. Увеличението на цената е повече от 2 пъти, откакто през първия ден на март междинната цена е към 7.5 лева и доближава 15 лева към сегашния миг. Цената на едро по борсите и тържищата също се задържа на високи равнища (около 14-17 лева.) и това е повода дребните търговски обекти да свиват количеството на изкупуване. Джижифилът става една от дефицитните артикули или бързо оборотни.)

Наблюдава се леко понижение при цените на доматите и краставиците с към 3.9% и 6.8%. Тези артикули не са присъщи за сезона и нямат мощно ползване. През този интервал слабият спад на цените е в параметрите си, само че техните безспорни стойности се задържат на високи равнища. Ръст на цените се следи и при плодовете . Най-търсения плод за подсилване на имунната система по време на епидемиологична рецесия – лимона се оказва все по-трудно постижим за нискодоходните семейства. Средното повишаване е с 43.6% през следения интервал. В някои области се обрисува фрапантно по-високо нарастването, като в Търговище, Добрич цената доближава до 5- 5.50 лева, при 2,50 -3 лева при започване на м. март.

При останалите хранителни артикули се следи леки съмнения нагоре и задържане на цените при някои от тях. Очертава се повишаване на цените на свинското месо с 5.2%, като този развой се чака да продължи и идващите месеци, откакто главният импорт на свинско месо е от Испания, а българските производители задоволяват едвам 40% от потреблението . Забележимо е повишаването на цените на слънчогледовото олио с 4.2%.

Възходящ тренд се регистрира и при следените нехранителни артикули, които в този миг са с нараснало ползване, с оглед съблюдаване на противоепидемичните правила. Цената на Антибактериалния гел нараства над 2 пъти, освен това доближава междинна цена от 44 лева при 18 лева от началото на рецесията. Цената на белината доближава растеж от 8%, мокри кърпи с 11.1%.

През миналата година средногодишната инфлация на групата на питателните артикули доближи 5.1% и доста надвишава междинните равнища за страната от 3.1 %. Зеленчуците нарастват през 2019 година с 12.5%, месо и месни артикули с 6.1%, освен това този тренд продължава и през първите месеци на 2020 година

В претекстовете към законопроекта за актуализация на бюджета за 2020 година, държавното управление чака външните и вътрешните фактори на инфлация да бъдат мощно лимитирани. За 2020 година се чака общото ниво на потребителските цени да остане съвсем без смяна, т.е. инфлацията да бъде покрай нула %. Общите равнища евентуално ще бъдат реализирани, откакто се регистрира спада на цените на горивата и на природния газ, само че е огромна вероятността някои артикули от първа нужда да не престават да нарастват, изключително на пресни зеленчуци, които се внасят от огромни страни-износители и сега изпитват мощен дефицит на сезонни служащи. Дали ще бъде стеснен пазара на интернационалните тържища за зеленчуци и плодове, зависи от продължителността на рецесията. Съществен фактор за задържането на инфлацията ще бъде понижената кредитоспособност на българското население и стагнацията на стопанската система.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР