КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха за намерението на правителството

...
КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха за намерението на правителството
Коментари Харесай

Синдикатите подкрепиха правителството за сделката с ЧЕЗ



КНСБ и КТ "Подкрепа " се оповестиха за желанието на държавното управление да придобие надзорен пакет акции в ЧЕЗ България и приканиха за запазването на Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967... към профила на поста й като министър на енергетиката.

В своя позиция, обвързвана с продажбата на бизнеса на ЧЕЗ, двата синдиката желаеха незабавни законодателни промени, които да подсигуряват прелиминарен, настоящ и следващ надзор на страната върху каквито и да е покупко-продажби с сериозна енергийна инфраструктура.

От друга страна в Закона за енергетиката би трябвало да се запишат същите условия към купувачите, които са залегнали в тактиката за приватизация, гласувана от Народното събрание, излиза наяве от позицията.

Синдикатите оферират също страната да направи стъпки към придобиване на надзорен пакет акции и в другите две електроразпределителни сдружения.

През последните дни сме очевидци на голямо публично и политическо напрежение към договорката за продажбата на активите на ЧЕЗ -България. Пълната липса на бистрота към договорката и недоказания опит на кандидат-собственика на компанията основателно основават подозрения за стабилността на енергийната система в страната и надлежно на националната сигурност, показват от синдикатите.

Оставките в основна сфера като енергетиката водят до неустановеност и неизясненост за бъдещето на целия бранш.

Енергийните федерации и управленията на КНСБ и КТ „ Подкрепа “ още през 2004 година показаха ясно своята позиция против приватизацията на енергоразпределителните сдружения и оповестиха, че страната би трябвало да има надзор върху каквито и да е покупко-продажби с сериозна енергийна инфраструктура, без значение от собствеността. Тогава декларирахме, че електрическата сила е витално нужна услуга за потребителите, тя би трябвало да бъде налична за всеки и единствено страната може да подсигурява сигурност и резистентност на доставките.

Към купувача тогава бяха сложени съответни условия:

• Наличие на личен капитал от 700 млн. евро
• Продажби от последната година над 7 000 гигаватчаса
• Висок кредитен рейтинг
• Пряка благосъстоятелност на огромни енергийни сдружения

Двата синдиката сложиха и спомагателни условия, касаещи хиляди работещи в сдруженията, които залегнаха в специфична тактика за приватизацията на ЕРП-тата, признати от Народното събрание на Р. България. Тези условия подсигуряваха обществен пакет за работещите в бранша.

На какво сме очевидци в този момент

От предходните условия няма нито едно, предявено към купувача. Няма акредитиран държавен орган, в това число и КЕВР, няма даже законодателна опция, някой да ревизира авансово претендента за притежател на енергийното сдружение и да подсигурява осъществяването на строги критерии, които да подсигуряват сигурност на доставките.

На дебата в Народното събрание институциите ясно споделиха, че не могат да подхващат каквото и да е дейности преди приключването на договорката.

Безконтролна договорка за активите на ЧЕЗ, с неразбираем притежател и финансиране, би изложила на риск 3 млн. българи, които са консуматори на услугата, не подсигурява приходите, работните места и безвредните и здравословни условия на труд на работещите в сдружението. Под въпрос е цялостният надзор, ценообразуването, което има висока обществена сензитивност и устойчивостта на българската стопанска система, развиването на промишлеността и националната сигурност.

Затова двата най-големи синдиката призоваваме:

1. За незабавни законодателни промени, които да подсигуряват прелиминарен, настоящ и следващ надзор на страната и нейните органи върху каквито и да е покупко-продажби с сериозна енергийна инфраструктура; В закона за енергетиката да се запишат същите условия към купувачите, които са залегнали в тактиката за приватизация, гласувана от Народното събрание;

2. Подкрепяме желанието на държавното управление да придобие надзорен пакет акции в ЧЕЗ България. Предлагаме сходни стъпки да бъдат направени и във връзка с другите две електроразпределителни предприятия;

3. Ръководствата на КНСБ и КТ „ Подкрепа “ и енергийните им федерации, отчитайки провокациите пред българската енергийна система, подбудени от условията на Парижкото съглашение, показват поддръжка за актуалното управление на Министерство на енергетиката. Министър Теменужка Петкова и нейният екип се ангажираха с съответни дейности и периоди за отстояване на дълготрайното развиване на основни енергийни предприятия у нас. Необосновани смени в сегашния миг могат да доведат единствено до пропадане на периоди и задължения и слагане на рискова обстановка във въгледобивни, топлоелектрически централи и мрежови сдружения. Това ще породи обществено напрежение с непредвидими последици; От същия екип чакаме и внасянето на енергийна тактика с небосвод до 2050 година в най-скоро време.

Ръководствата на КНСБ и КТ „ Подкрепа “ ще наблюдават от близко договорката за продажбата на акциите на ЧЕЗ България с оглед гарантирането на ползите и правата, както на работещите в сдружението, по този начин и на потребителите на електрическа сила в страната.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР