КНСБ и КТ Подкрепа подкрепят постановлението на МС минималната работна

...
КНСБ и КТ Подкрепа подкрепят постановлението на МС минималната работна
Коментари Харесай

Габриел: КНСБ и КТ Подкрепа подкрепят 933 лв. МРЗ, работодателите не

КНСБ и КТ „ Подкрепа " поддържат постановлението на Министерски съвет минималната работна заплата да стане 933 лева от 1 януари 2024 година, работодателските организации не поддържат оферти размер и упорстват за разработване на нов механизъм за установяване на МРЗ.


Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС), съобщи кореспондент на БГНЕС.

НСТС разиска Проект на закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда и Проект на разпореждане на Министерския съвет за установяване размера на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 година, импортирани от министъра на труда и обществената политика.

„ По точка първа от дневния ред обществените сътрудници кардинално поддържат с спомагателни оферти направените оферти по вносителя да се усъвършенства нормативната уредба по отношение на работата от разстояние и се регламентира отговорност за изплащането и хонорари на служащи на реализатори и подизпълнители ", заяви Габриел.

Министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова изясни, че усъвършенстването на нормативната уредба регламентира работата от разстояние, като също по този начин се обезпечава рационализиране на националното законодателство с европейската инструкция за командироване на служащи, като се обезпечава опцията за гарантиране на трудовите хонорари, планувани от подизпълнител. „ Изменението по отношение на работата от разстояние обезпечава по-голяма еластичност и сигурност за работещите и работодателите, в това число и във връзка с организацията на здравословните и безвредните условия на труд, отчитането на работата и контрола на работното време ", означи тя и уточни, че се регламентира и така наречен право на изключване – правото на служащия да не реализира инициирана от работодателя връзка по време на двудневната и междуседмичната си отмора.

При неплатени заплати служащите ще имат право да заведат иск против изпълнителя, на който техният шеф е директен подизпълнител. „ По този метод се дава спомагателна протекция на служащите и се минимизират предпоставките за неизплащане на техните трудови хонорари в случаите не неуредени търговски взаимоотношения при веригите от подизпълнител ", сподели още общественият министър./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР