Книжният пазар в Европа е на ръба на криза. Издателствата

...
Книжният пазар в Европа е на ръба на криза. Издателствата
Коментари Харесай

Издателствата за книги са в криза заради липса на хартия

Книжният пазар в Европа е на ръба на рецесия. Издателствата не са в положение да изпълнят проектите си за доставка на нови книги заради проблеми с доставките на хартия. Недостигът на целулоза, както и възходящите разноски за сила и гориво и спиранията в доставките принуждават книгоиздателите да понижат производството на книги, което изтласква дребните и междинните издателства от пазара на печатни издания. Това е от изгода за проектите на европейските водачи за цялостна цифровизация на стопанската система, оповестява.

Целулозата нарастна със 70% от края на 2020 година до момента и все пак продължава да има дефицит. Съответно няма задоволително хартия и издателствата считат, че няма да съумеят да осъществят проектите си за коледните базари, когато са най-големите им продажби. Невъзможността да се предложи на клиентите порядъчен избор от книги може да бъде същинско комерсиално крушение за книжарниците и издателите. Нарастващите разноски за издаване на нови книги могат да обиден най-много дребните издателства, които не са в положение да вършат огромни поръчки за печатане и затова не могат да понижат разноските за печатане на книги за сметка на огромни количества.

Единственият излаз за издателствата е да понижат настоящия размер на производството на книги. Предвид разноските това значи, че дребните издателства ще бъдат принудени да създават по-малко от 10 заглавия годишно, а това значи, че те автоматизирано ще бъдат изтласкани от книжния бизнес, проучва профилираният уебсайт.

Италианските печатници, които до неотдавна поддържаха старите цени, бяха принудени да преразгледат ценовите си политики този месец. В изявление за HuffPost Антонио Бекини, един от притежателите на печатницата Geca Industrie Grafiche, споделя, че компанията му се е пробвала да резервира старите цени до Панаира на книгата в Торино, само че не може и няма да поеме спомагателни разноски.

“Увеличението на цените за издателите ще зависи от типа на печата: за вестникарската хартия нарастването ще бъде приблизително 6%, а за бялата хартия – 10-12%. Цените ни към момента са умерени, защото успяхме да натрупаме забележителен ресурс от хартия, преди нарастването на цените да доближи своя връх. ”, казва Антонио Бекини.

Според Бекини новините за повишението на цените на хартията от европейските хартиени заводи са пристигнали още през април 2021 година, до момента в който същинската “хартиена война ” със седмични нараствания на цените е избухнала през септември. В този миг към възходящите цени на целулозата се прибивя инфлацията и нарасналите цени на газа и електрическата енергия.

Недостигът на хартия може да се отрази освен на книгоиздаването, само че и на обвързваните с него области, в които се употребява хартия при производството на артикули. Става дума за опаковъчна хартия, хартия за салфетки, картон. Офисите, които редовно купуват хартия за принтерите си, последователно ще преминат към насилствена цифровизация на системите си за архивиране и ускорена миграция към електронни носители. Това, несъмнено, ще докара до нараснало търсене на цифрови бази данни и на всички софтуерни и хардуерни артикули, само че нарастването на цените на тези пазари не би трябвало да е толкоз трагично, защото то не се укрепва от нарастването на цените на първичните първични материали.

Високата цена на книгите и хартията принуждава потребителите да се извърнат към техните цифрови аналози, като в процеса на цифровизация се включват от ден на ден компании и частни консуматори. Временният проблем с дефицита на микрочипове, с който Европа ненадейно се сблъсква сега, може да забави, само че надали ще спре възходящата наклонност към цифровизация на индустриалните процеси и продуктите за последна приложимост. Преминаването на бизнеса към места, където изгодите и икономиите са ясни, е единствено въпрос на време и е евентуално общият проект за цифровизация на Европа да бъде изпълнен и надхвърлен доста по-рано от в началото плануваното, заключава 4publishing-bg.com.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР