Книгомания пусна на пазара мемоарите на американския актьор и режисьор

...
Книгомания пусна на пазара мемоарите на американския актьор и режисьор
Коментари Харесай

Излиза биографията на Пол Нюман

Книгомания пусна на пазара записките на американския артист и режисьор Пол Нюман (1925–2008)

Изданието е осъществено въз основа на диалози и изявленията, извършени от режисьора и сценариста Стюарт Стърн – един от най-близките другари на Нюман, в интервала 1986–1991 година През 2019-а Емили Уочъл, фамилна другарка и продуцент, се натъква на заключените в чекмедже на остарял скрин в дома на Нюман в Кънектикът над 1400 страници откъслечни откровения, които тя прочита в границите на една година и ги подрежда хронологично. Подборът и редакцията на текстовете за книгата са дело на издателя и редактора Дейвид Розентал.

Включени са и мемоари и усещания на хора от родовете Нюман и Фецко, сътрудници, другари, състуденти. В изданието са поместени над 30 черно-бели фотоси от фамилните албуми. В книгата " Пол Нюман. Необикновеният живот на един елементарен човек " като увод място намират и думите на втората щерка на артиста – Мелиса Нюман, – която споделя за плана на Стърн от 80-те и какво значат за нея тези записки. Послесловът пък е на най-малката щерка – Клеа Нюман Сьодерлунд – споделя доста скъпи мемоари, оценки за времето и усещания за татко си. Тази книга е " подарък за всички ни – фамилията, приятелите и хората, които ще отделят време да я прочетат " и се надява да носи ентусиазъм, написа Клеа Нюман. " Пол Нюман.

Необикновеният живот на един елементарен човек " още с излизането на англоезичния пазар през октомври 2022 година се трансформира в бестселър на месеца в Amazon. Пол Нюман е артист, режисьор, авто играч и бизнесмен. С 10 номинации за " Оскар " Нюман печели премията на Академията за най-хубава мъжка роля във кино лентата " Цветът на парите ". Носител е на голям брой други награди, измежду които една БАФТА, три " Златни глобуса ", премия на Гилдията на филмовите артисти, " Праймтайм Еми ", премията " Сесил Б. Демил " и филантропичната премия " Джийн Хершолт ". Участва във филмите " Играчът на билярд " (известен и със заглавието " Мошеникът " ), " Хъд ", " Харпър ", " Хладнокръвният Люк ", " Буч Касиди и Сънданс Кид ", " Ужилването ", " Присъдата ", " Мистър и мисис Бридж ", " Няма балами ", " Път към възмездие " и " Колите " на " Дисни ", в който озвучава Док Хъдсън.

Като авто играч Нюман печели няколко национални шампионата и е включен в Книгата на международните върхове на " Гинес " като най-възрастния победител в професионално съревнование, приключил на седемдесет години първи в своя клас в " 24 часа " на " Дейтона ". Като политически деятел и хуманитарист той събира и подарява близо 1 милиард $ на доста благотворителни организации. Нюман има шест деца и в продължение на петдесет години е женен за носителката на " Оскар " Джоан Удуърд. Умира през 2008 година на осемдесет и три години. През 1986 година Пол Нюман и най-близкият му другар, сценаристът Стюарт Стърн, се захващат с упорит план. Стюарт ще събира устни сведения от фамилията, приятелите и околните сътрудници на Нюман, които ще помоли да приказват за живота на артиста. След това Нюман ще опише пред Стюарт своята позиция. Единственото изискване е всеки от участниците да бъде изцяло почтен. Същото се отнася и за самия Нюман. Проектът продължава пет години. Резултатът са невероятни записки, подбрани измежду откритите наскоро хиляди страници свалени записи. Книгата е проникновена, разкриваща, изненадваща.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР