Книги на нацисти и отрицатели на Холокоста, издавани от Еделвайс“ Снимка:

...
Книги на нацисти и отрицатели на Холокоста, издавани от Еделвайс“
Снимка:
Коментари Харесай

Леа Коен до Асоциация „Българска книга“: Изхвърлете нацистката литература от Алеята на книгата

Книги на нацисти и отрицатели на Холокоста, издавани от „ Еделвайс “

Снимка: офнюз

Гневно писмо
До Асоциация „ Българска книга “
От Леа Коен, публицист и четец

Драга Асоциацийо,
Няколко пъти годишно ти участваш в организирането на писателско-читателски празници, обилно подкрепени от Софийска община и Министерство на културата.
На днешното разкриване на Алеята на книгата в София, следващ подобен празник, в наличието на премиера учен Денков и на други публични лица с принос към тази прелестна културна самодейност, един прочут публицист сподели следното:
„ Всяка книга, която следва да бъде прочетена, носи магия. “
В този смисъл ти, Асоциацийо, си значително виновна, какви „ вълшебен “ книги се оферират на този огромен хартиен пазар, сбъднат с финансова поддръжка на страната и подсилен с престижа на държавното управление в лицето на премиера.
Обаче! Както и на предходното, проведено от теб събитие, Пролетният панаир на книгата, и този път в кацата с мед е попаднало издателство „ Еделвайс “, прочуло се с издаване и разпространяване на нацистка литература.
През май 2023 година изложените от него нацистки заглавия станаха предмет на остра рецензия и протестни писма, отправено до теб, Асоциацийо. Тогава ти уклончиво трансферира въпроса към прокуратурата, смутолевяйки нещо за цензура.
Искам да изкажа гневното си неодобрение и отвращение от поместената от теб „ Позиция “ с вчерашна дата, Асоциацийо, която би трябвало да скрие като смокинов лист решението ти и този път да стоиш със скръстени ръце и да умуваш дали очевидната нацистка агитация на издателство „ Еделвайс “ и самото издателство с името на пожеланото, емблематично за Хитлер цвете, има място на финансирано от страната мероприятие.
В „ новата “ си „ позиция “ по този явен за всеки естествен четец проблем, ти още веднъж мърмориш за цензура, като въпреки всичко се виждаш длъжна да осъдиш официално, всеобщо и изцяло неконкретно някакъв си „ език на омразата “ и впрочем бла бла бла. Това към този момент даже не е смокинов лист, а повехнало листенце от срамниче, некомпетентно да прикрие твоята беззащитност и също по този начин твоята непросветеност какви книги се оферират на проведените от теб събития.
Тук желая да обясня в резюме на теб, Асоциацийо, и на други, които може би не знаят, за какво книгите на „ Еделвайс “ не са никаква „ магия ”, а зловонно, гнило разлагане от нацистки останки, битуващи още в обществото, въпреки и скрито.
Както се вижда от приложената от Панаира на книгата през май 2023 фотография на щанда на „ Еделвайс “, там доминират корици с изображението на обичания на издателството фюрер, издаван от него на български.

Нека забележим кои са книгите и създателите.

На видно място се мъдрят словоблудните трудове на белгийския нацист и член на SS Леон Дегрел, наказан на гибел посредством разстрел в Белгия на 27 декември 1944 година от белгийски специфичен боен съд. Дегрел е прочут хитлерист, антисемит и ноторен безсрамник, от който кралство Белгия се срами и до през днешния ден. Интересува ли те, Асоциацийо, защо е съден същият в Белгия? Национално изменничество, колаборационизъм, присъединяване в отряди на SS (станал е щурмбанфюрер и е взел участие в убийства), разпространяване на нацистка идеология. Успява да избяга в Испания на Франко тъкмо преди процеса, откъдето не мърда до края на жалкия си живот. Книгите му са най-обикновена, лъжлива и арогантна агитация и в тях за жалост няма никаква „ магия “. Жена му е наказана и излежава 10 години затвор, тъй като устно е оправдавала неговите дейности.
Какво ли би споделило белгийското посолство пред обстоятелството, че с държавни български пари се промотира хитлеристката агитация на един белгийски безсрамник, наказан на гибел посредством разстрел в личната си страна за държавна измяна?
Все отново сме дружно с кралство Белгия в Европейски Съюз и НАТО, нали по този начин, Асоциацийо? Добре е да попрегледаш тези книги, преди да мърмориш нещо за „ цензура “.
Друг един създател, който се страхуваш да не „ цензурираш “, драга Асоциацийо, е британският антисемит, пронацист, отрицател на Холокоста и представител на крайната десница Дейвид Ървинг. Този презрян маргинал стана прочут с шумния развой през 2000 година в Лондон (кралство Англия, с което също сме съдружници в НАТО) на известната американска авторка и историчка Дебора Липстад, който приключи с осъждането на Ървинг като антисемит и отрицател на Холокоста. По този случай е написана книга и е основан доста прекрасен филм, които ти предлагам. За твое сведение, Асоциацийо, госпожа Липстад е формален консултант на Белия дом и на американския президент по въпросите на антисемитизма. Предлагам ти, Асоциацийо, да я попиташ по какъв начин дефинира книгите на Ървинг, дали са „ език на омразата “ или нещо друго?
Трети създател на Еделвайс от приложената от тяхната сергия фотография,
е обичаната авиаторка на фюрера Хана Райч, пропагандно оръжие на Третия райх.
Нейните „ Мемоари “, издадени с пропагандно-хвалебствени уводи от „ Еделвайс “ към този момент провокираха гръмък скандал през юни 2023 година по време на самодейността „ Пловдив чете “, когато пловдивчани остро реагираха против промотирането на сходни текстове.
След всичко това, драга Асоциацийо, да се питаш има ли „ език на омразата “ и нацистка агитация в заглавията на „ Еделвайс “ и да твърдиш, че „ не цензурата е ключ към решение на проблемите “, е просто неинтелигентно.
Бих желала да ти припомня, Асоциацийо, че на 25 август тази година излезе също по този начин нова инструкция на Европейски Съюз (на който, да ти припомня, сме член) за най-строго санкциониране на „ език на омразата и агитация на нацистка и друга човеконенавистническа идеология “. И че това няма нищо общо с цензурата, а с най-обикновена хигиена на демократическите общества. Които през днешния ден виждат директна връзка сред разпространяването на такава агитация и възраждането на човеконенавистнически идеология и режим в Русия.
Поради това, доста те апелирам, общителна Асоциацийо, да си свършиш ЛИЧНО работата като институция, финансирана от страната, и да изхвърлиш нацистката литература от Алеята на книгата.

4 септември 2023 година

От страницата на авторката

Инфо: e-vestnik.bg

Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР