Книгата за религиите“ събира добър състав от учени и добри

...
Книгата за религиите“ събира добър състав от учени и добри
Коментари Харесай

Книгата за религиите - хронологичен обзор от праисторическите вярвания до наши дни

„ Книгата за религиите “ събира добър състав от учени и положителни разказвачи, които обобщават на понятен език историята на религиите. Това изясни в предаването " Хоризонт до обед " редакторът от издателство „ Книгомания “  Светлана Минева . „ Книгата за религиите “ е част от поредицата „ Големите хрумвания, обяснени просто “. На български са излезли към този момент шест заглавия.

Книгата не е лишена от научна стойност, само че е показана с доста диаграми и илюстративен материал, уточни Минева. По думите й, този указател е подобаващ както за възпитаници от по-горните класове, по този начин за прилагане от студенти или хора с ползи в хуманитаристиката, а в контекста на уроците по история би била прелестен справочник и указател:

Тази книга демонстрира един последователен преглед -  от най-първобитните вярвания през праисторическата ера, през античните и класическите религии като индуизъм, будизъм, юдаизъм, християнство, ислям, до едни напълно модерни религии, които са по-малко познати, най-малко в България. Наистина дава чисто исторически по какъв начин са се обусловили тези религии, по какъв начин са се появили, по какъв начин се е усложнила философската мисъл и за какво се стига до тези разклонения даже единствено на една вяра. Може да се научи коя е най-старата вяра, какъв брой са главните религии. В книгата са показани 23, само че единствено християнството има още 25 разклонения, ислямът има десетина. Показва се в чисто исторически и културологичен аспект по какъв начин тези религии се появяват, до каква степен са одобрявани от главните, размиват ли се тези граници сред другите течения.

Оказва се, че религиите даже в днешно време от ден на ден се развиват, от ден на ден те се повлияват от западното общество и западната просвета, само че въпреки това западноевропейците към този момент не се усещат задоволени от християнството и избират пътя на източните религии.

Още за изданието слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР