Книгата разказва за любов. Повечето от героите в някакъв вид

...
Книгата разказва за любов. Повечето от героите в някакъв вид
Коментари Харесай

Разкази от други времена във Вечерна сватба - slava.bg

Книгата споделя за обич. Повечето от героите в някакъв тип в действителност са съществували преди 100 години. Крадци, млади вдовици, гимназистки, следователи, бъчвари, светици, самоубийци, акробати или проститутки – всички те са от най-големия български град на Дунава. Живеят там и носят на тил междувоенното време.

Всички вършат най-старото нещо на света – обичат. Любовта ги намира и се стоварва от горната страна им като признание, само че и като проклинание. А индивидът се оказва слаб за такива блага. И мъртвите, и оживелите споделят с читателя си: от любовта, както и от гибелта, излаз няма.

„ Главно настоящо лице в тази книга е любовта. Не красивата, сантименталната и възвисяваща обич, а наранената, отхвърлената и изпепеляваща обич, която води до съдбовни изходи. Както споделя една от героините: „ Без обич не се живее, само че пък с доста обич – напряко се мре “. И всички тези странни истории от други времена, случили се в едно красиво провинциално градче, заживяват своя нов живот, тъй като любовта не е подвластна на годините.

„ Вечерна женитба “ ще стопли душата ви и ще разсъни благосклонности към тези обезверени страдалци и грешници в любовта. “, споделя редактора на книгата Стойо Вартоломеев. Книгата излиза с логото на издателство "Хермес ". Авторът на „ Вечерна женитба “ Иван Станков е публицист и преводач.

Професор по българска литература във Великотърновския университет. Автор на монографични проучвания върху творчеството на Асен Разцветников, Йордан Йовков, Димитър Талев, Васил Попов, Борис Христов и други Превежда от румънски книгите на Мирча Картареску, Дан Лунгу и други Автор е на трилогията с разкази „ Спомени за вода.

Dm “ (2014), „ Улици и кораби. Gm “ (2017) и „ Имена под снега. А7 “ (2019). „ Вечерна женитба “ е четвъртата му белетристична книга.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР