Книгата на Йордан Нанчев П. К. Яворов - преди и

...
Книгата на Йордан Нанчев П. К. Яворов - преди и
Коментари Харесай

Йордан Нанчев: Яворов подарил пръстен с опал на Лора

Книгата на Йордан Нанчев „ П. К. Яворов - преди и след патрона ” бе показана в районната библиотека “Христо Смирненски ”. Литературната вечер бе проведена от съдружие „ Хасково 2015 ”.  

Издаването на книгата на Йордан Нанчев съответствува с навършването на 140 години от рождението на Пейо Яворов. Това придава още по-голяма новост на неговия труд. Книгата е била показана първо в къщата-музей на незабравимия стихотворец в Чирпан. Сега следва тя да бъде изложена и в столицата. Събитието ще бъде на емблематичната улица „ Г. С. Раковски “, където е разположена къщата, в която от ноември 1912 година до трагичната нощ на 30 ноември 1913 г.са живели Пейо Яворов и Лора Каравелова. 

Йордан Нанчев е научил доста за живота, ориста и творчеството на огромния стихотворец, до момента в който е работил върху своите изследвания и проучвания за създателя на модерното книгоиздаване в България Алексaндър Паскалев, който е бил непосредствен сподвижник и издател на Яворов. Тогава се допрях по-близо до един от най-великите български класици и взех решение да напиша за него книга, споделя създателят.

В нея са оповестени документи, открити за Яворов в интервала на 4 - 5 години – от 1910 до 1914 година. Включени са и забавни обстоятелства за живота му от момента, в който залюбва двете си огромни любови – Мина и Лора. Много хора и откриватели на творчеството на Пейо Яворов са писали за него, само че в книгата има и някои нови детайли, които са малко познати досега, разяснява създателят. Например  по кое време е излязла от щемпел стихосбирката му “Подир  сенките на облаците ”. Според множеството откриватели, както и съгласно неговата племенница Ганка Найденова, датата е 17 или 18 март 1910 година, само че е реалност, че Яворов  подарява поетическата си книга на приятеля си Владимир Василев с подпис три дни по- рано - на 15 март, прибавя Нанчев.

 

Нов детайл е, че съгласно множеството източници Лора е тази, която желае сериозна връзка със своя обичан. Тя му подарява букет от карамфили на премиерата на “Когато гръм удари ” и пръстен в символ на това, че желае да свърже живота си с него. Всъщност той се е шегувал с приятелите си, разказвайки тази история. Според едно писмо, в което тя му благодари за пръстена, излиза наяве, че той й е подарен от него. Вероятно е бил с опал, тъй като точно подобен камък е красял пръста и на Мина, разкрива литературният историк.

Като приложение в книгата е оповестен и протоколът за оглед на мястото на престъплението, формиран след самоубийството на Лора Каравелова. Също по този начин и ревюто на Яворов по отношение на обстоятелствата, които показва пред съда. То е било отпечатано във вестник “Утро ” през 1914 година и подписано от приятелите на поета в пет поредни броя на изданието.

Литературният историк проучва и стихосбирката “Подир сенките на облаците ”.  Като цяло в книгата си Нанчев прави нови тълкования на старите обстоятелства и разгласява по-малко известни обстоятелства.

Тиражът е 250 книги. Част от тях ще бъдат разпратени по учебните заведения и читалищата, носещи името на велия български стихотворец, оставил трайна диря в литературния ни свят. Няколко екземпляра са предоставени и на районната библиотека.

 

Невинност свята – орхидея

На звездни самоти…

Иди, фантазия, иди при нея, -

Идете, хиляди фантазии!

 

И дано в нейната обител

Най-смелата от вас

Замести ангела-хранител:

Да бди обезпокоително всеки час.

 

И там – смирени монахини

С наведени очи –

Богослужете дни, години:

Сред благовонност и лъчи…

 

Иди, фантазия, фантазии, носете

Сняг-лилии в ръце…

На макът кървясъл цветовете

Остават в моето сърце!

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР