Книгата е грамотност, книгата е образовaние, книгата е развитие, страшно

...
Книгата е грамотност, книгата е образовaние, книгата е развитие, страшно
Коментари Харесай

Пролетният базар: Книгата е грамотност

Книгата е просветеност, книгата е образовaние, книгата е развиване, ужасно доста неща. Това сподели Мая Атанасова от Асоциация " Българска книга ", съобщи кореспондент на БГНЕС.

Грамотността е тематика на XV-ото издание на Пролетния базар на книгата. В рамките базара ще се организира и V-ят Софийски интернационален книжовен фестивал за деца и младежи.

„ От през днешния ден до неделя в това число, всеки ден от 10 до 20 часа. Мащабът е голям, мисля че е рекорден. 130 издателства, 60 шатри, 2 подиуми, на които ще се чете, ще се играе също с децата и хиляди, хиляди книги “, описа Мая Атанасова.

„ Най-общата цел на Асоциацията и на всички издатели е да се чете, по доста аргументи. Книгата е просветеност, книгата е обучение, книгата е развиване, ужасно доста неща. Като издатели ние пък желаеме да се срещаме с хората, тъй като е значимо те какво желаят и какво чакат, и какво търсят. А като родител - децата желае ни се да четат, знаете, че провокациите сега са доста огромни пред четенето и пред книгата “, сподели Атанасова, която приказва и от името и на издател, и на родител.

Сред участниците във форума е издателство, чийто основен редактор Димитър Риков сподели, че тяхното присъединяване е най-много тъй като виждат техните крайни клиенти лице в лице, не посредством медиатор. „ Можем да получим противоположна информация, да си поговорим за качеството на книгите, да носим на рецензия, в случай че не харесват нещо, което вършим, да дадaт оферти, които да използваме за последващи книги. Мотото на нашето издателство е „ Книги за цялото семейство “ и ние предлагаме цялостния набор от книги за едно семейство от детските до книги за мами и бащи, баби - дядовци и т. н. “, сподели той.

Книги за Пипи и контрольор Гамаш купи през днешния ден Ирена – майка на Йоана, която е на две години и половина. Майката сподели, че инспекторът им бил предложен преди 3 години на този панаир и от този момент ги е прочела всичките. Ирена показа, че се пробва да сътвори в дребната отношение към книгите.. „ Определено мисля, че се получава, тъй като на нея в действителност доста й харесват. Напоследък съзнавам, че стартира доста повече да ги схваща и примерно когато се случи някоя обстановка, тя прави връзка с някоя брошура, която сме чели там – примерно някой воин е паднал или нещо такова и тя се сеща “, сподели Ирена и не скри, че от дълго време й чете.

Официалното разкриване на най-голямото у нас книжно ревю бе през днешния ден и до 5 юни уредниците дават обещание да станем очевидци на богата съпътстваща културна стратегия с над 100 събития - министър председатели на нови книги, срещи с създатели, преводачи и издатели, полемики, презентации, игри за децата, надпревари по просветеност, литературни четения и други V-ят Софийски интернационален книжовен фестивал за деца и младежи пък ще им предложи независимо обособена сцена с стратегия, целяща повишение интереса към четенето, литературата и функционалната просветеност. Предстоят доста срещи с задгранични и български създатели, креативен работилници - за илюстрации, лирика в рима, приказки и доста други събития, провокативно ориентирани към детското любознание. Денят на детето - 1 юни ще бъде специфичният акцент тази седмица и ще се трансформира в същински празник за малчуганите от всички възрасти, които ще могат да се потопят в приказния и богато илюстриран книжовен свят на най-новите детски книжки.

Пролетният базар на книгата се провежда от Асоциация „ Българска книга “ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година Тази година се организира под патронажа на министъра на културата. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР