Книгата Бившите хора“ на концлагерна България ще бъде представена в

...
Книгата Бившите хора“ на концлагерна България ще бъде представена в
Коментари Харесай

„Бившите хора“ в Пловдивската библиотека

Книгата „ Бившите хора “ на концлагерна България ще бъде показана в НБ „ Иван Вазов “ в петък – 15 март, от 17:30 часа. В пловдивската премиера на книгата ще вземат участие създателят доцент доктор Мартин Иванов и доцент

доктор Михаил Груев, който ще приказва за изданието.

В деня на събитието ще бъде подредена галерия, представяща книжната продукция на Института за проучване на близкото минало (https://minaloto.bg/)

Срещата ще се организира във предверие Изкуствотека. Заповядайте!

Проявата е отдадена на 145-годишнината от основаването на Пловдивската национална библиотека.

„ Бивши хора “, „ буржоазни отрепки “, „ недоубити буржоа “. Така като с нажежено желязо народнодемократичната власт дамгосва след 9 септември 1944 година близо половин милион дами, мъже и деца, принадлежали или просто упрекнати, че са били част от остарелия „ монархофашистки “ режим. В рамките на няколко апокалиптични за тях години всички те са принудително изтръгнати от своите социално-културни и професионални ниши, лишени от относителното си материално благоденствие, от съвсем цялата си благосъстоятелност, изгубвайки своя „ обществен и публичен статус след революцията “. Като къща от карти пред техните очи се разпада целият им доскорошен живот, с рутинната му подреденост, с откритите обществени връзки, метода на живот и правила на държание. Както по-късно ще признае Стоян Бочев, „ някогашен “ банкер, инквизиран от Държавна сигурност (ДС), с цел да даде показания по процеса против протестантските пастори: Девети септември катури цялата режисура на моите разбирания: хрумвания, активност, идеология, светоглед – всичко. Гледах това, което става, виждах възторжените множества да посрещат и основават новия строй… и всичко ми се виеше като неприятен сън. Като при земетресение. “
Мартин Иванов е роден на 4 август 1970 година във Велико Търново. Завършва история в Софийския университет и право в Югозападния университет „ Неофит Рилски “. Доктор по история в Института по история при Българската академия на науките (БАН), където по-късно работи до 2015 година Специализирал е в Кеймбридж и в Националния университет на Ирландия. Автор е на над двеста научни изявления и 10 монографични проучвания върху обществената и стопанската история на България от Възраждането до наши дни. От 2011 година до 2013 година Иванов е ръководител на Държавна организация „ Архиви “.
От 2016 до 2021 година е дипломат на България във Финландия.Михаил Груев е учител по модерна българска история и етнология на етническите групи в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Асистент и старши помощник (2002), основен помощник (2003) и доцент (2009) в Катедрата по история на България в Историческия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Ръководител на катедрата от 2011 година Бил е гост-лектор в университетите в Мюнхен, Саарбрюкен, Белград и други Автор е на три монографии и на студии и публикации по проблемите на така наречен „ възродителен развой “, колективизацията на българското село, комунистическия хайлайф и прочие От 2015 година е ръководител на Държавна организация „ Архиви “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР