Кметските балотажи на 3 ноември онагледиха старо явление – скромна

...
Кметските балотажи на 3 ноември онагледиха старо явление – скромна
Коментари Харесай

Шепа избиратели чертаят големите партийни тенденции

Кметските балотажи на 3 ноември онагледиха остаряло събитие – скромна шепа гласоподаватели предопределят огромните междупартийни трендове. От една страна, то е тъжно, тъй като е породено от обезлюдяването и ниската интензивност. Така да вземем за пример в разрушения откъм население Видин зрелищната  загуба на ГЕРБ от съвсем 20% (Цветан Ценков, Съюз на демократичните сили и сътрудници против досегашния кмет Огнян Ценков) се дължи на по-малко от 4000 гласа. В Пазарджик 15-процентовата преднина за титуляра Тодор Попов (местна коалиция) против кандидата Благо Солов (БСП) е равна на по-малко от 5000 бюлетини. От друга страна, в някои общини дребното население бе съчетано с люта оспорваност сред претендентите – и по този начин смисъла на “шепата хора ” набъбна при определянето на спечелилия. И в двата случа стремглаво се усилва смисъла на следения избор. И в двата иде тирада за стихия в “чаша вода ”, която подрива огромните политически систематизирания.

А балотажите в действителност донесоха доста трагични борби. В Шумен на Венцислав Венков от Българска социалистическа партия не му доближиха 77 гласа, с цел да детронира Любомир Христов от ГЕРБ. В Ловеч разликата сред Корнелия Маринова (ГЕРБ) и претендентката на социалистите Радина Банкова бе едвам 347 гласа в интерес на първата. В Перник броенето бе съпроводено с епохално напрежение. Накрая почтителната разлика от 3% сред спечелилия Станислав Владимиров (БСП) и Вяра Церовска (ГЕРБ) се оказа равна на жителите на два панелни блока в София – 958 гласа. 1063 гласа стигнаха за 7-процентова преднина при преизбирането на Юлиян Найденов в Силистра против Момчил Неков.

Същото е ситуацията и в общините, които не са регионални центрове. В основния поради туризма и близостта с Гърция Сандански Кирил Котев от ГЕРБ загуби със 767 гласа от Атанас Стоянов от Вътрешна македонска революционна организация.

СРЕЩУ ВСИЧКИ

На този декор сходно на първия тур изпъкват не дребното гласове " Не поддържам никого ". В София те са 4.8%, в Шумен – 3.15%, в Ловеч - 5.10%, като надлежно надвишават разликата сред претендентите там. Във варненските региони, където предходната неделя “Не поддържам никого ” бе трета “политическа мощ ”, в този момент тази бюлетина отново събра внушителна поддръжка – 11-12%. На обратния полюс е Търговище. Там мобилизацията “за ” и “против ” Движение за права и свободи посредством претендентите Дарин Димитров и Хамди Илиязов докара до едвам 1.3% избор без желание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР