Кметовете на над 20 селища в Добричка община се събраха

...
Кметовете на над 20 селища в Добричка община се събраха
Коментари Харесай

Добруджански кметове се надигнаха срещу безводието по селата

Кметовете на над 20 селища в Добричка община се събраха тази заран пред постройката на ВиК – Добрич, с цел да беседват с изпълнителния шеф на водното сдружение инж. Тодор Гигински за продължителния воден режим в селата.
От 1 до 22 юни половината от село Владимирово е било без вода , а в другата част налягането е било едва поради спрян кран от чиновник на ВиК, сподели кметът Живко Стоянов и желае да разбере ще бъдат ли обезщетени тези хора, потърпевши от своеволията на държавния чиновник.

Селото е подменило водопровода си със лични средства след решение на локалните хора, с цел да се преборят с всекидневните повреди по старите тръби. „ Изградихме си трасето, водопровода, а в този момент ВиК ни постанова воден режим – заран от 8 до 11 часа и по-късно отново от 17-18 часа.
Искаме трайно решение на казуса , съобщи зам.-кметът на община Добричка Дико Иванов.

Наблюденията му са, че от което село „ изреват “ по-сериозно, се подава вода натам, само че за сметка на друго село. След това същото се повтаря на други места и по този начин от пролетта насам. „ Тази година е нетърпимо. В някои села дните с вода са доста по-малко, в сравнение с дните без вода “, заключи Иванов. Той уточни, че над 500 хиляди лева е вложила общината във ВиК инфраструктура за последните 5 години, осигурила е средства за тръбопроводи, с цел да има вода до съответното обитаемо място, въпреки че това е напълно ангажимент на ВиК. „ Нужна е сериозна държавна интервенция, ВиК – Добрич е напълно държавно. От ВиК отхвърлят, че има режим на водоподаването, само че помпиерите по места признават, че им е подредено в избрани часове да се стопира водата, а всяко прекъсване и стартиране води до повреди “, са думите на Иванов.
„ Разбираме, в случай че има повреди, само че да ни вършат режим, не сме съгласни “, съобщи жителка на Врачанци. По нейни данни кранчетата в селото пресъхват всеки ден в 10 часа и пускат водата към 17-18 часа, само че няма налягане. Тя пресмята, че месечно заплаща най-малко 6 кубика въздух.

Кметът на Плачи дол Атанас Пенев запита по какъв начин да се притеглят вложители и да се разкриват нови работни места при липса на вода . Във плантация в селото отглеждат 17 000 пилета, има огромна птицекланица, в която всекидневно се разфасова по 1 звук месо и без вода е немислимо . В селото е построена и огромна хладилна база и за работата ѝ е нужна вода – за измиване на плодове, зеленчуци, касетки. Като няма вода, хората не желаят да вършат бизнес по селата.
„ Знам, че предстоят избори, не знам за какво са се събрали кметовете. Системно се злоупотребява с водата, непрекъснато се полива. Тази година подаваме по-големи количества. Нямаме прекъсване на никое място на вода, слабото налягане е тъй като на ниските места се полива. Искате да си вършиме ПР акция за сметка на ВиК “.
„ Ние сме от разнообразни политически партии и не си вършим предизборна акция “, отвърнаха му кметовете. И попитаха: Защо помпите не работят, щом няма режим?
„ Къде в Паскалево има построено трасе, което щяло да усъвършенства водоподаването в селото, в кой регион се намира, покажете ми го да го видя, щом казвате това в изказвания по медиите? “ – запита кметът на Паскалево.
„ Аз съм кмет от 35 години, такова знамение не е било в никакъв случай. В момента работи единствено една помпа “, са думите на кмета на село Царевец Маргарита Стоянова.
Пет месеца Крагулево е било без вода и сега няма вода от 20 дни, хората напущат селото – алармира кметът. „ От 20 години съм кмет, позор ме е да вляза в селото “.
„ Ей, вие сте огромни актьори, бе “, беше отговорът на шефа на ВиК, само че не одобри поканата да отиде на място с кмета. Не даде отговор и на кмета на Паскалево къде е това трасе, което ще възстановява обстановката с подаването на вода.
Кметовете се сплотиха към концепцията да търсят помощ от Министерството на районното развиване. Готови са и на митинги. Хората към този момент обмислят гражданско непокорство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР