Кметовете или посочени от тях лица да имат право да

...
Кметовете или посочени от тях лица да имат право да
Коментари Харесай

Със закон дават право на кмета да глобява за боклук на улицата

Кметовете или посочени от тях лица да имат право да глобяват при неспазване на общинските наредби за боклука. Това плануват промени в Закона за ръководство на отпадъците, импортирани от депутати от ГЕРБ-СДС.

Като претекстове е посочено това, че през 2021 година с решение на Върховния административен съд е анулиран текст от наредбата за отпъдиците в София, с който се дава право на кмета да постанова санкции с издаване на наказателно разпореждане. От решението на съда следвало, че за останалите градове важи същото - т.е. те не могат да издават наказателни постановления за наложените наказания. Поради това се налагало даването на това право да се запише категорично в закона.

След приемането на поправката кметовете към този момент можели да издават без проблем наказателни постановления. Вносителите показват, че особено за София в наредбата е записано, че притежателите и ползвателите на недвижими парцели са длъжни да поддържат чистотата към тях. Новите текстове давали опция при неспазването на тези условия да се постановат санкции, както и за нерегламентирано изхвърляне на строителни боклуци.

Ако си вършим сами ремонт у дома, е неразрешено да изхвърляме тухли, бетон, плочки и други строителни боклуци в общите контейнери. А за събирането на отпадъците по закон дават отговор кметовете. Изключение вършат само старите гуми и облекла. Отговорност на общините е да събират и рискови битови боклуци - бои, химикали, в това число пестициди, артикули от грижи за домашни любимци, химичните субстанции и препарати, употребявани в семействата, дезинфектанти, електрически и електронни уреди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР