Кметът Здравко Димитров, доц.д-р Елена Кантарева-Дечева- директор ОИ Старинен Пловдив“,

...
Кметът Здравко Димитров, доц.д-р Елена Кантарева-Дечева- директор ОИ Старинен Пловдив“,
Коментари Харесай

Къща „Павлити“ отвори врати в пълния си блясък предсрочно и с изложба на пиана

Кметът Здравко Димитров, доц.д-р Елена Кантарева-Дечева- шеф ОИ „ Старинен Пловдив “, зам.-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов и Георги Стаменов – кмет на регион „ Централен “ показаха през днешния ден публично пред многочислени посетители, медии и жители, сполучливото и предварително привършване на консервационно-реставрационните действия по къща " Павлити " (известна още като Синята къща), чието начало беше обещано на 27 март тази година.

Официалното разкриване на Къща „ Павлити “ след нейната реституция бе съпроводено и с разкриване на галерия на старинни пиана от фонда на ОИ „ Старинен Пловдив “ под надслов„ Пианото в пловдивската възрожденска къща. Елегантният и изискан лъх от Eвропа “.

„ Реставрацията, включваща фасадите и интериора на къща „ Павлити “ е приключена предварително за 173 дни, вместо плануваните 294 календарни дни. Средствата в размер на 230000 лева са обезпечени от община Пловдив и лични доходи на института. Консервационно-реставрационните действия са изпълнени в сходство с план, координиран от Министерство на културата по реда на Закона за културното завещание, чийто създател по част КРР е реставраторът Никола Стоянов. Изпълнението по контракт бе предоставено на компания „ Рестстрой " ЕООД въз основа на извършена социална поръчка по реда на Закон за обществените поръчки и два анекса към нея. Благодаря за извънредно професионалната работа на екипа на компанията с началник инж. Константинов, както и на ръководителя на реставрационния екип - Елена Кривошиева и на реставраторите - Сава Костадинов и Иван Анастасов. Първоначално планът, с който ОИ „ Старинен Пловдив “ разполага от 2013г., предвиждаше да се възстановят мазилките и да се изпишат трите фасади по оригинал, само че с помощта на положителните лични доходи на института стана допустимо в допълнение да се възстановят портика, цокъла и интериора на къщата “,разказа шефът на института доцент Кантарева. Тя заяви, че една от визиите за потреблението на къщата в бъдеще е да бъде център за изкуства за младежи.

Съобщено бе и че са стартирани действия по консервацията и реставрацията на фасадата на друга перла в Старинен Пловдив - Данчовата къща, за която бе извършена процедура по Закон за обществените поръчки. Къщата е била възобновена при започване на века от Занаятчийската камара в Кобленц. Интериорът ѝ е доста добре непокътнат и не изисква консервационни намеси. Предвижда се реставрацията на фасадите да бъде приключена до края на 2023 година

„ Благодаря на екипа на ОИ „ Старинен Пловдив “, на компанията - реализатор, на зам.- кмета Панов и кмета на Централен. Поехме ангажимент дружно през март, спазихме го. Всички къщи в Стария град би трябвало да наподобяват по този начин. Не сме спрели да работим през целия мандат – конгрес Север, Базиликите, Източна врата, Небет тепе. Поставихме си за цел да превърнем Пловдив, който има толкоз доста археология в музей навън. Факт е, че тази година има доста повече туристи от предходните, а градът ни оглавява голям брой ранглисти. Нека тази къща да се извърши със наличие “,каза Кметът Здравко Димитров.

„ Поздравявам екипа на института, работят извънредно интензивно. В Данчовата къща ще бъде разположено първото общинско кафене, като по този метод се стараем да задоволим неналичието на повече места за храна и питиета на територията на Стария град. Тази година сполучливо приключи реставрацията и консервацията на къща Нишанян, която сега се употребява за Резидентен център за актьори по програмата на общината. Миналата година приключи и реставрацията на къща Стамболян. Екипът на Института работи интензивно, влага доста сили. Старият град го заслужава, а инвестицията, която би трябвало да вършим - би трябвало да бъде непрекъсната и ефикасна “,каза заместник-кметът Пламен Панов.

„ Убеден съм, че в бъдеще всяка една от постройките в Стария град ще придобие този тип, а инфраструктурата ще бъде главно ремонтирана. За да може всички ние, пловдивчани, да се разхождаме из Стария Пловдив със самочувствие и високо вдигнати глави, тъй като смесъхранили историята, паметта и предишното и да мечтаем самоуверено за светли дни “, сподели Георги Стаменов.

За изложбата на старинни пиана от фонда на ОИ „ Старинен Пловдив “ под надпис „ Пианото в пловдивската възрожденска къща. Елегантният и изискан лъх от Eвропа “ описа Галина Ропова от ОИ „ Старинен Пловдив “, а представител на „ Рунитон “ описа повече за сбирката. На едно от пианата, младият гений Виктор Вичев от НУМТИ „ Добрин Петков “ от класа по пиано на Елена Велчева, изсвири „ Импровизация “ на Панчо Владигеров. Изложбата е част от програмата на „ Празници на Стария град “, които се организират от 18 до 30 септември.

Къща „ Павлити ” е възрожденска постройка, ситуирана на пл. „ Св. Неделя ” в подножието сред Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била благосъстоятелност на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С обилната си украса, присъщото еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град. През 1966-1969 година е осъществена генерална реституция на постройката от НИПК, като са спазвани истинските строително-конструктивни способи. През 1979 година постройката е била значително опустошена в резултат на пожар. През 1983-1985 година са подхванати спешни и избавителни КРР по постройката и стенописите. От 1969 до 1986 година постройката е била употребена за представителна приемна на Комитета за изкуство и просвета. През годините до 2019 година в къща Павлити са се помещавали Национален дарителски фонд „ 13 века България “, Студентски дом и Общинска фондация „ Пловдив 2019 “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР