Кметът на Якоруда Нуредин Кафелов, който беше открит с куршум

...
Кметът на Якоруда Нуредин Кафелов, който беше открит с куршум
Коментари Харесай

Защо самоубитият кмет на ДПС в Якоруда е наричан Нерон Кафелов?

Кметът на Якоруда Нуредин Кафелов, който беше открит с патрон в главата, ръководи родопското градче към този момент пет мандата. Като се стартира от 1999 година с едно спиране от 2003 до 2008 година, когато е член на Комисията по финансов контрол, самоубилият се градоначалник държи в ръцете си съдбините на общината, написа „ Уикенд ”.

Впрочем, даже и по това време, въпреки и в цялостен прорез със закона, Кафелов съчетава сладката си столична работа с поста на ръководител на общинския съвет в Якоруда. Съответно прибира и две заплати.

И с цел да е картинката цялостна, да уточним, че в продължение на цялостен мандат кръстосва сред родния си град и столицата със длъжностен автомобил и бензин, който се заплаща от общината в Якоруда. Разбира се, без никакви последствия от това тъпчене на разпоредбите за депесаря.

Дори когато гневни и възмутени съветници пращат сигнал до тогавашния основен прокурор Никола Филчев, няма никакъв резултат.

Да уточним, съгласно личните му разбирания Кафелов освен това не е и „ калинка ”. След строителното инженерство е приключил висше обучение и по стопанска система.

На изборите през 2007 година той още веднъж влиза в кметските си пълномощия (и даже при започване на 2008 година е освободен предварително от Комисията по финансов контрол, очевидно към този момент е някак неловко да е и там, и там ) и по този начин до понеделник, 14 ноември, когато е открит с патрон в слепоочието в колата си, в местността Цървуле в курорта Тръщеник над Якоруда.

Преди това освободил водача си и му споделил, че желае да се поразходи. Вече е ясно изрично, че се касае за самоубийство. В града, след толкоз мандати и еднолично ръководство, прякорът му бил, както ни твърдят осведомени, Нерон Кафелов. Понякога електоратът има в действителност чудесно възприятие за комизъм!   

Прокуратурата в Благоевград разгласи, че кметът се е самоубил със законното си оръжие. Като доказателство за някаква меланхолия в последно време даже бяха представени околните му, съгласно които през последните дни той се държал необичайно, „ бил обезпокоен и затворен ”, в един миг даже изключил телефона си.

Говори се, че преди няколко месеца бил диагностициран и със заболяване. Областният шеф Николай Шушков обаче рисува друга картина. Той се чул по телефона с Кафелов, с който преди време били съученици в Благоевград.

Кметът му споделил, че е на лов в планината. „ И звучеше доста добре ” – твърди Шушков. Добре или зле, в този момент прокуратурата ще проверява гибелта му и вероятно склоняване към самоубийство.

Най-странната находка при огледа е телефонът на Кафелов, който бил прострелян и имало две дупки от патрони. До публицистичното привършване на броя не стана ясно с кого е приказвал управникът преди да загине. Странно, тъй като такива данни могат да бъдат доста бързо открити от мобилния оператор. Освен в случай че е неловко да се уточни името на някоя известна персона. 

Кметуването на Кафелов, несъмнено, се раздира от кавги, освен това от години. Въпреки тях обаче той не стопира да печели избори след избори, което е много необичайно, само че очевидно се случва в страна като нашата, надалеч освен в Якоруда.

Да допълним още, че за един от първите си мандати, съгласно осведомени, Кафелов бил импровизирано спонсориран с няколко десетки хиляди лв. от лихваря Васил Горчев-Кьоравия. Като се има поради, че и други политици в Благоевградска област са прибягвали до финансовите услуги на починалия висаджия, това не е огромна изненада.

И по този начин до 15 септември тази година, когато КПКОНПИ нападна кметството в Якоруда. Два сигнала за спор на ползи предхождат този объркващ случай в другояче тихото родопско градче. Запознати настояват, че кметът е бил наясно, че му се готви обиск в кабинета и имал задоволително време, с цел да унищожи това, което не би трябвало да бъде открито.

Според първия сигнал компаниите на родителите на брачната половинка му доставя на общинските структури интернет, а също и перилни и дезинфекционни препарати. Тъщата била собственичка на „ Демет 2016 ” и продавала от години перилни, почистващи и дезинфекционни препарати на всички градини и учебни заведения в общината.

Ропотът против тази шуробаджанащина обаче е още от 2009 година Тогава кметът за първи път е проверяван, че тъстът му Милчо Абдишков доставя интернет за постройката на общината, селските кметства, детските градини, учебните заведения и всички подопечни на Кафелов структури, макар че е имало и други претенденти.

Реклама

Фактът, че през 2022 година е издигнат същия въпрос, демонстрира, че кметът е бил недостижим, напълно до неотдавна.

Вторият сигнал против кмета е за фалшифициран документ от съвещание на  Общинския съвет в Якоруда. С негово познание шефката на общината доктор Золейка Иланска дописала протокол от сесия на съветниците, извършена на 14 февруари. Те дали своят вот да се купи камион за събиране и транспортиране на боклука.

Золейка Иланска дописала протокола, като прибавила към покупките и „ дробилка за клони и дървета “. Така била доставена с пари на Якоруда „ машина трета приложимост на цената на нова ”. Продавач на дробилката е компанията за дървообработване „ Саваш 78 ”, обвързвана с Хасан Шабан и Абди Хадживезулов, който пък съвместява частния си бизнес с поста на зам.-шеф на общинската компания „ Строител 2001 “ ЕООД и също е зет на кмета Нуредин Кафелов.

 Въобще отлично преплетени роднински и служебни връзки! Дробилката отпътува в „ Строител 2001 ”, без несъмнено да е направена социална поръчка. Авторите на сигнала прецизират, че частната компания на Хасан Шабан и Абди Хадживезулов се е разположила в постройка на кметството и освен това не заплащат наем.

През май 2022 година е извършен търг, с цел да може частниците напряко да купят парцела евтино и да не са повече наематели. Според мълвата в Якоруда тази благотворителност на кметството към частната дърводобивната компания не е инцидентна, а самият Кафелов е третият й скришен съсобственик. Пак съгласно градската мълва „ Саваш 78 ” е от години фирмата-фаворит в състезанията на кметството за дърводобив. 

Бедите за Кафелов обаче не свършват единствено с двата сигнала до КПКОНПИ. Най-неочаквано преди време се срутва и прясно ремонтираният площад на града. Гафът става единствено два месеца, откакто той е сякаш ремонтиран. Първо се сгромолясва големият цветарник, вдигнат върху моста на река Гниле.

Мостът е напукан и се постанова да бъде досъборен. Иначе реконструкцията на площада е за съвсем 900 000 лв., пари от Брюксел и е направена от „ Билдинг компани “. Фирмата освен това е била единственият участник в търга на кметството. И по какъв начин да се яви различен на състезанието, откакто обществена загадка в региона е, че Кафелов от години работи със притежателя й Бисер Узунов, предприемач от близката община Гърмен.

Казват, че зад неговия напредък пък стоят някогашният кмет Ахмед Башев, а също и тогавашният народен представител и регионален шеф на Благоевград Муса Палев. Узунов, съгласно осведомени, е извършил публични поръчки в Якоруда за няколко милиона лв. през последните години.

Източниците ни допълват, че един от „ специалитетите ” на кметския строител е асфалтиране на едни и същи улици по няколко пъти, най-малко по документи.

Още в зората на кметуването си Кафелов показва афинитет към продажба на общински парцели. Сред първите му покупко-продажби е евтината продажба на парцел, в който е имало завод за скариди. Сграда и земя са дадени за малко над 100 хиляди лв., макар че съгласно формалната оценка са коствали два пъти повече. 

В тези години пламва и някогашен интернат за сираци. Твърди се, че повода е меракът на другар на кмета да вдигне на това място хотел. Още един парцел на общината отива в ръцете на непосредствен до Кафелов.

Старият хотел в Якоруда е продаден на локален предприемач 8 пъти по-евтино от действителната му. Според слуховете обаче след тази договорка кметът става скришен съсобственик на парцела. Няма метод обаче да се потвърди това изказване с документи. По същата скица, споделят, били продадени и бунгала в Белмекен през 2012 година на Хасан Хърльов, с който Кафелов бил доста непосредствен.

И за тези бунгала се твърди, че имат повече от един притежател, само че няма публично регистриране в регистрите. Въпросният Хърльов по това време, да уточним, е ръководител на локална кооперация и разпродава парцелите й, както на свои родственици, по този начин и на близки на Кафелов.

По сходна скица с парцели на общината, споделят, се разпорежда отдавна и председателката на общината и вярна съратничка на кмета – д-р  Золейка Иланска. Тя настанила свои кабинети  в селата Смолево и Бел камен в пространства, благосъстоятелност на Якоруда.

И по този мотив е пуснат сигнал, споделят източниците ни.

Кметът Кафелов е кадър на Движение за права и свободи и дължи кариерата си на този факт. Запознати обаче са безапелационни, че през в последно време в Движението се дистанцирали от него. Нещо повече, по наблюдения на локални деятели на Движение за права и свободи той почнал да се примъква към Българска социалистическа партия.

Преди първия мандат на Румен Радев, по време на предизборната акция, натискал селски кметове да работят за избраника на БССП. Това несъмнено, не остава в загадка от Движението, още повече че локални деятели осведомят управлението в столицата. Те даже назовават общината в Якоруда – „ частната компания на господин Кафелов ”.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР