Кметът на столичния район Лозенец Константин Павлов е поискал от

...
Кметът на столичния район Лозенец Константин Павлов е поискал от
Коментари Харесай

Кметът на Лозенец иска от ДНСК да събори Златен век

Кметът на столичния регион " Лозенец " Константин Павлов е изискал от шефа на Дирекцията народен строителен надзор (ДНС) Иван Несторов да издаде заповед за срутване на строящата се постройка на небостъргача " Златен век " в централния квартал на София с аргумента, че той е противозаконен, защото презаверката на строителното позволение е изтекла. Отделно новият кмет, който е от " Демократична България ", желае от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова да промени подробния организационен проект на " Лозенец " по този начин, че той да дава отговор на общия организационен проект на София, съгласно който в тази част на квартала височината на постройките не би трябвало да надвишава 20 метра, а " Златен век " се планува да има 34 етажа.

Според изпратеното от Павлов до Несторов мнение разрешението за градеж на “Златен век” към този момент е изгубило правното си деяние. Кметът на " Лозенец " показва, че издаденото през януари 2007 година позволение за градеж на компанията " Артекс " с годност от три години, след започването на градежа през октомври същата година, дава пет години период за завършването на плана. Презаверка на разрешителното на 19 ноември 2012 г дава нов петгодишен период за довеждане докрай на градежа, който изтича след влизането в действие при започване на 2017 година на промените в Закона за устройството на територията. Според Павлов при осъществените преди този момент законови ремонти е имало разнообразни варианти за презаверяване на разрешителното на " Артекс ", само че при корекциите през 2017 година не е била призната експлицитна преходна наредба за автоматизираното удължение на разрешителните за 10 години, за което претендира вложителят.

Според Павлов по този начин строителното позволение на " Артекс " е изгубило правната си стойност, което трансформира " Златен век " в противозаконен обект. Той също по този начин счита, че воденият правосъден спор по заповедта на Несторов от април 2019 година за прекъсване на градежа https://www.mediapool.bg/stroitelniyat-kontrol-ofitsialno-sprya-zlaten-vek-news292234.html поради отклонения в капиталовия план не е спънка за заповед за събарянето на постройката. Аргументът му е, че разногласието пред Административен съд-София е за позволени нередности по време на строителството, само че не и законността на " Златен век “.

Мотивите на съда, че заповедта на Несторов за прекъсване на градежа, няма да са обвързани с вероятно негово изговаряне за срутване на незавършената постройка.

" Презаверяването на разрешението за градеж и допълнението му с модифициран капиталов план по време на строителство са два напълно разнообразни правни института. Несъвместимостта на двата института е изключително явна при изясняване на събитието, че допълнението на разрешението за градеж с преправка и презаверката му не могат да съвпаднат по време. Допълването на разрешението за градеж изисква настоящо позволение, до момента в който презаверката е допустима единствено откакто то е изгубило правно деяние. С оглед на това, приемането, че допълнението на разрешението за градеж е и негова презаверка е очевидно несъстоятелно ", написа в мнението си до ДНСК Константин Павлов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР