Кметът на Старо Железаре Илия Тонов стана герой от най-новата

...
Кметът на Старо Железаре Илия Тонов стана герой от най-новата
Коментари Харесай

Кметът на Старо Железаре стана герой от Междузвездни войни

Кметът на Старо Железаре Илия Тонов стана воин от най-новата версия на " Междузвездни войни ", дописана с рисунките на артистичния тандем Катажина и Венцислав Пирянкови и тяхната войска от млади художници. Кметът повежда рицарите-джедаи, които ръководят хипер мотора, допускащ скок в хипер пространството. В играта влиза и Последният Рангел. Той се бори със Светлинния меч с Дарт Вейдър. Тук е и Пенка, шефката на кръчмата. Тя седи с Йода на люлка, приказва за живота, а златният робот ЗРО ги подслушва.

Това са единствено част от сцените, които към този момент оживяха по стените в Старо Железаре. Заедно с Катажина и Венци рисунките в Старо Железаре демонстрират и тазгодишния екип от художници от Полша. В картините на тях е поверена войска от бунтовници, защитаващи своята селска република против Империята на злото.

Новите рисунки по стените на дуварите и къщите в Старо Железаре са част от петото издание на фестивала, който провеждат Катажина и Венци Пирянкови. Той се назовава „ Утопия “ и ще бъде публично открит на 27 юли от 18 часа в Дома на традициите в Старо Железаре.

Проектът е част от програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019. Той се реализира с поддръжката на кмета на град Познан.

Венци Пирянков е учител по живопис в университета в Познат и има стотици възпитаници, които през годините посещават неговата школа в полския град. Катажина също е художничка. През лятото на 2014-а те събраха върху белите стени на Старо Железаре Ангела Меркел и дядо Йордан, Обама и баба Велика, Тодор Живков, Маргарет Тачър и младежите от селото. Графитите станаха туристическа атракция на Старо Железаре. Вече четири години след старта на плана Катажина и Венци го надграждат с нови герои и нови хрумвания. Тази година те ни повеждат към фантазиите ни за по-добро бъдеще и ни връщат копнежа по предишното с неповторимия фестивал на уличното изкуство. Да живее новият прелестен селски свят, ни споделят неговите основатели и уредници.

Всички желаеме красиво бъдеще, по тази причина фантазиите ни за него, копнежът по предишното, което е в основата на нашата креативна активност в селото през цялото време, оживяват по стените на дуварите и къщите в Старо Железаре, показа Катажина Пирянкова.

В тазгодишното последване на утопията ни придвижва уличното изкуството. Там фантазиите се случват в рисунките по стените, изясняват двамата актьори. Под звуците на Imagine на Джон Ленън и на Светът е чудноват от Чеслав Ниман се случва един химеричен танц, в който всички сме дружно. В рисунките сме хора от разнообразни народи, възгледи, ориентации. По стените има евреи с бутилки върху главите си, български кукери, танцьорка от карнавала в Рио де Жанейро, по-късно Марсел Марсо и Чарли Чаплин, мексиканско момиче от Диа де Муертос, до което зад решетките се появява пандизчия от Гуантанамо, описват своите нови герои и сюжети художниците.

В Дома на традициите, който е централното място на тазгодишния план, Утопията продължава с музика - тя е съвършена мелодия на душата, изпята от локални баби, български гайдари, дружно с емблематичните джазмени - Майлс Дейвис, Луис Армстронг, реге музиканти - Боб Марли, Лъки Дюб, по-късно Джим Морисън, Фреди Меркюри, Ейми Уайнхаус, а също по този начин и Орфей. Придружава ги с цигулка Петър Дънов - духовният преподавател на българите. Тук е и Кришна. Малко носталгични мемоари от задушевните 70-те години под знака на Ню E йдж и Make love not war.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР