Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Тел Авив

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Тел Авив господин Рон Хулдаи. На срещата участваха Н.Пр.Посланикът на Израел в България госпожа Ирит Лилиан, Н.Пр.Димитър Михайлов – дипломат на България в страната Израел и заместник-кметът на София Ирина Савина.

От години София и Тел Авив са другарски градове и можем да черпим опит един от различен, сподели кметът на Тел Авив Рон Хулдай.

Кметовете разговаряха за съдействие в IT бранша, както и строителството на метрото, ръководството на водите и третирането на отпадъците.

В момента Тел Авив строи метро, като първият лъч, се чака да бъде пуснат през 2021 година Г-н Хулдай одобри поканата на кметът Фандъкова да посети София, както и специалисти от Тел Авив да се срещнат със строителството на софийското метро, което през последните години се уголемява с нови над 20 км и сега се построява трета линия.

Тел Авив и София ще си сътрудничат в работата по поощряване на IT бранша и основаването на стартъпи. През последните години секторът на IT технологиите е един от най-бързо разрастващите се промишлености. София се подреди измежду топ 3 на европейските градове по започващи компании в IT бранша, което притегля доста младежи, сподели кметът Фандъкова. Тел Авив развива уъркшопи за бизнесмени, отваря свои данни.

Общината, както и София, прави хакатони. В тях вземат участие доста млади бизнесмени, които обменят хрумвания, основават приложения и оферират новаторски решения. Тел Авив работи и за основаването на зони за безвъзмезден интернет. Кметът Фандъкова уточни, че Столична община сътвори Общинска организация за вложения, която има специфичен екип за работа със започващи компании. Обявихме Програма за финансиране на новаторски започващи предприятия. Кметовете разговаряха двата града да си сътрудничат и споделят опит в региона на нововъведенията и IT бранша.

София ще почерпи опит от Тел Авив в потреблението и преработването на отпадни води. Над 80% от водата в семействата в Тел Авив се рециклира и се употребява за напояване. През последните години развиваме зелената система на София и построяваме системи за напояване, които ни оказват помощ да поддържаме зелените паркове до късна есен, уточни кметът на София.

Фандъкова съобщи също, че дружно с еврейска общественост, която е в София, и с посланика на Израел в България, сплотяваме старания в поощряване на толерантността. София има доста обичаи в това отношение и работим взаимно с Организацията на евреите в България „ Шалом “, с ръководител доктор Александър Оскар.

По късно кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Ирина Савина посетиха мястото, където в Тел Авив ще бъде подложен монумент, близнак, на открития в София монумент на спасението, който е отдаден на еврейска общественост, избавена в годините на Втората международна война.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети Израел в границите на делегацията водена от министър-председателя на България Бойко Борисов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР