Кметът на София - Йорданка Фандъкова, каза пред журналисти, че

...
Кметът на София - Йорданка Фандъкова, каза пред журналисти, че
Коментари Харесай

Фандъкова провери разширението на третата метролиния

Кметът на София - Йорданка Фандъкова , сподели пред публицисти, че желае по-скоро да бъде подписан договорът с Министерството на финансите и да стартира постоянното заплащане по Плана за възобновяване и развиване, с което ще се финансира разширението на третата линия на метрото .

Фандъкова инспектира строителството на разширението на третата линия на метрото от " Хаджи Димитър " до ж.к. " Левски " . В инспекцията взе участие шефът на " Метрополитен " Стоян Братоев и ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Кметът напомни, че този сектор от метрото е включен в Плана за възобновяване, като за него са планувани 217 млн. лева За да не се бави строителството, Столичната община изпреварващо обезпечи отчасти финансиране с общински средства до подписването на съглашение с Министерството на финансите по Плана. Към този миг нямаме закъснение в заплащанията на изпълнителите, само че за " Метрополитен " е непостижимо да финансира плана със лични средства, сподели столичният кмет.
 Георги Димитров
Строителството на сектора от " Хаджи Димитър " до ж.к. " Левски " е с дължина 3 км , то стартира на 21 март и върви в период, уточни Фандъкова. Тя сподели, че се работи интензивно, изкопите са направени, към 80 на 100 от подземните мрежи са преместени, с цел да се обезпечи началото на същинската строителна активност. След построяването на цялата линия се чака метрото да има 50 % дял в градския превоз. Това е най-удобният и екологичен метод на напредване, сподели столичният кмет.
 
Участъкът от 3 км е напълно под земята. Първата станция " Стадион Георги Аспарухов " се намира в непосредствена непосредственост до футболния стадион. Тя ще има огромен вход с три ескалатора от страната на стадиона и втори вход в северния тротоар на булеварда, заяви Стоян Братоев. Метростанция " Тракия ", ще бъде ситуирана на бул. " Владимир Вазов " при кръстовището му с ул. " Витиня ", а третата станция, която ще се споделя " Владимир Вазов ", се намира при кръстовището на булеварда с ул. " Станислав Доспевски " сред ж.к. " Левски В " и ж.к. " Левски Г ". В региона ще бъде построен и буферен паркинг за 110 автомобила. 
 Георги Димитров
Кметът Фандъкова сигнализира и за проблем с другия сектор на метрото , с който ще се завърши третият метродиаметър. Става въпрос за сектора през " Слатина ", по бул. " Цариградско шосе ", около зала " Арена Армеец ". Там не престават публичните поръчки. Финансирането от страна Столичната община е обезпечено, то е със заем от Европейската капиталова банка. За страдание до момента в който стигнем до строителството, ние в действителност нямаме утвърдена смяна на Общия организационен проект, сподели кметът. Тази смяна се прави от Министерския съвет.
 Георги Димитров
" Три пъти ни се връщаха документите, три пъти ги поправяхме. Ключът още веднъж е в парите, тъй като в тази смяна настоях да бъдат заложени уговорките, които персонално министърът на финансите пое към София, че тези 143 млн. лева, които бяха отрязани от Плана за възобновяване ще бъдат обезщетени от държавния бюджет ", сподели Фандъкова.
 Георги Димитров
Тя заяви, че през тази годин а в държавния бюджет са заложени 41 млн. лева само че рискът за Столичната община за идващите години е прекомерно огромен, в случай че няма гаранциите за останалите средства. Кметът Фандъкова изрази вяра, че смяната в общия организационен проект ще бъде призната, тъй като без нея строителството няма по какъв начин да стартира.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР