Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков
Коментари Харесай

Кметът Фандъкова и арх.Здравков представиха проекта за Стандарт за настилки в пешеходните пространства

Кметът на София Йорданка Фандъкова и основният проектант Здравко Здравков показаха плана за Стандарт за настилки в пешеходните пространства към Наредбата за градската среда на Столична община, която беше призната през 2020 година от Столичния общински съвет.

„ С Наредбата слагаме характерни условия за образа на градските пространства, дефинират се и спомагателни условия към плановете и осъществяването на градежите и ремонтите на здания, улици и площади, за комфортна, налична и естетична градска среда. Екипът на арх. Здравков работи интензивно по създаването на другите стандарти с подробни архитектурни, художествени и механически условия към проектирането и осъществяването. Те задават и разпоредбите за избор на материали, технологии и практики на строителство и поправки в градската среда. До момента екипът на основния проектант създаде стандартите за шрифта на Столична община, за оформянето на уличните табели и за оформянето на туристическата навигация, както и за оформлението на фасадите в Зона 2 от Централната градска част. “ Това сподели кметът Фандъкова.

Стандартът за настилките е документ, който образно демонстрира разпоредбите, по които ще се избират настилките и другите детайли на пешеходните пространства на града според от зоната, в която попадат.

Стандартът дава главните правила и насоки за реденето на настилки, оформяне на бордюри, тактилни линии, посадъчни места за дървета, демонстрира елементи за вярно полагане на настилките и тяхното свързване с другите детайли на пешеходното пространство – шахти, решетки за отводняване и други, уточни арх.Здравков.

Настилките на пешеходните пространства в града са от значително значение за цялостния образ и удобството на жителите, уточни също кметът. Пешеходна досегаемост е значим фактор, както за комфорта на жителите, който би понижил потреблението на персонални коли на по-кратки дистанции, по този начин и би подсигурил повече улеснение за майките с детски колички и хората с двигателни и зрителни проблеми.

Другата цел на стандартите за създаване на тротоари и пешеходни зони е по-ясни гаранции за качество и еднопосочна и обществено налична база за надзор на строителството. Стандартът даже може да бъде основа за адаптиране на съществуващи производства към потребностите на столицата, която е най-големия народен пазар за такива артикули.

В стандарта са показани доста образци за връзка сред разнообразни типове настилки, дават се инструкции за условията към основата и метода на редене. Разгледани са главните детайли на пешеходното пространство и са показани верни решения за връзки сред разнообразни настилки, промяна на посоката, отбягване на рязане на доста дребни детайли, оформяне на частите от тротоара, които са уязвими на повреди, посочи основният проектант на София арх.Здравков.

Стандартът е направен с доста графични образци – чертежи, фотоси и таблици, които имат за цел да улеснят ползвателите му при вярното му използване.

В документа са събрани всички използвани държавни стандарти за сходство на продуктите, употребявани при построяването и ремонта на тротоарите.

Стандартите са създадени като е изследван опита на градове от целия свят, сподели също арх.Здравков.

Кметът Фандъкова напомни, че Столична община през тази година ще започва най-мащабната стратегия за създаване и главен ремонт на тротоарни настилки. По оценки на специалистите в идващите 2 години след началото на осъществяването, ще реновираме над 700 хиляди кв. м. тротоари във всички региони на столицата. Бюджетът, който осигуряваме е 120 млн. лева Целта на програмата е по-добра пешеходна съгласуваност, повече улеснение и сигурност, които да подтикват пешеходното придвижване при по-кратки направления. Екипът на инж. Джоргов през този месец ще разгласи новите процедури за настоящи поправки, в които се залага и построяването на тротоари.

По думите на кмета на София както в програмата за ремонт на тротоари, по този начин и в стандартите за настилките залагаме и условия за уличното озеленяване и разполагане на градско обзавеждане.

Предстои екипът на арх. Здравков да показа и стандартите за детайлите на градско обзавеждане и за графичното оформление на номерацията на жилищните здания в кварталите с сложно застрояване.

В рамките на идните публични съвещания чакаме да получим мнението както на професионалните организации на архитектите, урбанистите и инженерите, по този начин и на жителите на София.

Стандартът можете да разгледате и изтеглите от следния линк:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР