Кметът на София Йорданка Фандъкова да спре обществената поръчка за

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова да спре обществената поръчка за
Коментари Харесай

БСП иска парите за чистотата на София да се раздадат след изборите

Кметът на София Йорданка Фандъкова да спре публичната поръчка за избор на компании за сметосъбирането и почистването на града. Това желаеха през вчерашния ден столичната организация на Българска социалистическа партия и общинските съветници от левицата. Те упорстват решението да се вземе от новия общински съвет и от новия кмет. Според Българска социалистическа партия толкоз значима и скъпа процедура не би трябвало да се организира в отпускарския месец август. От левицата непосредствено обвързаха избора на сметосъбиращи сдружения с резултатите от локалните избори. " ГЕРБ служебно желаят да си купят изборите в София против 435 милиона лв.. Кое наложи тъкмо в този момент, в края на мандата, в отпускарския месец август тихомълком да се разгласи тази поръчка? Защо се връзват ръцете на бъдещия кмет на София и на бъдещия общински съвет? ", попита водачът на Българска социалистическа партия в София Калоян Паргов. Той напомни, че настоящите контракти за събирането на сметта в столицата стартират да изтичат напролет на 2020 година

Процедурата за избор на нови компании бе оповестена на 22 юли, а срокът за подаване на предложения е до 21 август. Цената на поръчката за седем от зоните, на които е разграничена София за задачите на чистотата, е съвсем 436 млн. лева с Данък добавена стойност за идващите 5 години.

„ Начинът, по който се осъществя поръчката, лишава опцията на общинските съветници да изразят мнение по тази значима тематика. Как ще се почувства новият общински съвет в една сходна скица? Не мога да приема, че Столичният общински съвет ще играе в свирен мач “, добави общинският консултант от Българска социалистическа партия Милка Христова. Тя посочи, че настоящият СОС не е дал своя вот за старта на поръчката, защото няма такива пълномощия. От Българска социалистическа партия за следващ път повториха, че упорстват събирането на боклука в столицата да се прави от общинското сдружение „ Чистота-Искър “. Според Христова с оповестяването на поръчката през юли и август общинската компания е отстранена. Тя изрази подозрение и във връзка с това по какъв начин ще бъде избран спечелилият в състезанието. „ Като най-съществен аршин за избора е заложено техническото предложение, което носи 50% от крайната оценка. В същото време е добре известно, че това е и най-обтекаемият индикатор ", разяснява Христова.

 

ОТГОВОР

Поръчката се афишира в този момент, с цел да има задоволително време да бъдат определени реализатори, дадоха отговор от ГЕРБ-София. Според общинския консултант Лорита Радева забавянето може да докара до проблеми с чистотата на столицата, което би било опасност за здравето на хората. Според зам.-председателя на общинския съвет Николай Стойнев задачата на Българска социалистическа партия е да провокира рецесия с боклука през лятото на 2020 година „ Приемам думите на Българска социалистическа партия с усмивка “, разяснява Стойнев. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР