Кметът на Шумен Любомир Христов и заместниците му инж.Боян Тодоров,

...
Кметът на Шумен Любомир Христов и заместниците му инж.Боян Тодоров,
Коментари Харесай

Кметът на Шумен отчете: Възродена икономика, работни места, промяна на града

Кметът на Шумен Любомир Христов и заместниците му инж.Боян Тодоров, Росица Антонова, доктор Светлана Маркова, Найден Косев и Татяна Костова регистрираха извънредно сполучлива втора година ръководство. Успяхме да възродим стопанската система на града, открихме доста работни места /безработицата падна до 3%/, преобразяваме цялостен квартал на входа на Шумен с построяването на спортна зала „Арена Шумен“, заключи трите най-важни достижения за последната година градоначалникът. Не спести и рецензия – „не съумях да накарам администрацията да промени отношението си към жителите все още“. Гражданите на Шумен са работодатели на админстрацията на общината, безапелационен бе Христов.
 Кметът на Шумен Любомир Христов и екипът му - Росица Антонова, инж.Боян Тодоров, Татяна Костова, Найден Косев, доктор Светлана Маркова/отдясно на ляво/. Снимка: Авторът Кметът на Шумен Любомир Христов и екипът му – Росица Антонова, инж.Боян Тодоров, Татяна Костова, Найден Косев, доктор Светлана Маркова/отдясно на ляво/. Снимка: Авторът
Инвестиции в Индустриален парк – Шумен
7 нови вложители построяват свои фабрики в Индустриалния парк на града. Заводът на турската Enpay, профилирана в производството на изолационни материали за електротехническата индустрия, към този момент работи. Базата на „Камбро озей БГ“, дъщерна компания на американската Cambro за съоръжение на заведения за хранене и търговски обекти, ще бъде приключена следващата година. Още пет нови предприятия са в развой на планиране и строителство.
Пред довеждане докрай е заводът за произвеждане на медни проводници на „ Саркуйсан холдинг “ до цех „Алкомет“АД. Само преди дни в Шумен бе открит нов строителен хипермаркет от веригата “Практикер ”. Компанията построи и две нови кръгови кръстовища.

Финансова непоклатимост
Постъпленията от лични доходи за 9-те месеца на 2017 година са 22,928 млн.лв. В съпоставяне с 2016 година са събрани с 5,196 млн.лв. повече. От налози са постъпили 7,531 млн.лв. /76% от планираните/. Приходите от общински такси са 6,917 млн.лв./83% от планираните/. Приходите от такса битови боклуци са над 5,366 млн.лв./83% от планираните/. Увеличената събираемост на локални налози, такси и санкции е вследствие на засилен надзор от общинската администрация.
От началото на мандата през 2016 година са изплатени 14,177 млн.лв. за погасяване на общински заеми. Към септември 2017 година общинският дълг към този момент е 12 207 846 лева За съпоставяне – към 1 ноември 2015 година дългът е бил 25 141 253 лева От общинския бюджет все още са платени 5,659 млн.лв. отговорности за предишни години, наказания по планове и изгубени каузи преди ноември 2016 година

Мащабни инфраструктурни обекти
След сполучливо фазиране на занимателен план строителството на Пречиствателна станция за отпадни води беше приключено и обектът е предаден за ръководство на ВиК. Готов е работният план за създаване на Пречиствателна станция за питейни води на Шумен. Средствата за него – 400 хил.лв. бяха отпуснати от държавния бюджет. Извършени са всички съгласувателни и отчуждителни процедури, издадено е строително позволение и първата копка може да е следващата година.
Пред край е градежът на “Арена Шумен ” за 8,5 млн.лв. Предстои създаване на нов жилищен комплекс, хотел, кинозала, стадиони навън, детски площадки, алеи за отдих в региона, който е на входа на Шумен и това ще промени цялостен квартал. 27 кооперации ще бъдат санирани по Национална стратегия за енергийна успеваемост. Има още 40 претенденти.

Европейски планове за улици и учебни заведения
Започва благоустрояване на улици и тротоари за над 7,178 млн.лв. в региона на кв. “Тракия ” и рехабилитация на ул.„ Тича ”. Предстои благоустрояване на парка до „ ДКЦ I “ за 666 718 лева Благоустрояване на региона към кръстовището на ул.„ Станционна ” и бул.„ Симеон Велики ” за 1,292 млн.лв. Изграждане и рехабилитация на пешеходни алеи и тротоар по ул. ”Съединение “ от Пенсионерски клуб 7 до Съдебната палата за 647 656 лева
Ще бъде усъвършенствана просветителната среда – в 4 учебни заведения ще се влагат над 13 млн.лв. Проектът включва изцяло възобновяване на СУ „ Васил Левски ”, СУ„ Трайко Симеонов ”, НУ„ Илия Рашков Блъсков ”, СУ „ Панайот Волов ”.

Общински предприятия
Създадено е Оперативна програма “Чистота ”, което пое ръководството на Регионалното хранилище за неопасни боклуци, последователно поема дейностите по сметопочистване, сметосъбиране и транспортиране. Част от общинските предприятия бяха преструктурирани за по-голяма действеност при възлагане и осъществяване на дейностите.
ОП„ Строителство и благоустройство “ пое напълно строително-ремонтните работи по общински обекти. Оперативна програма „ Паркове и обредна активност “ извършва озеленяване, поддържане на зелени площи, спортни уреди и детски площадки. В предмета на ОП„ Общински жилища и парцели “ са ръководство на общински жилища, комерсиална употреба на паркинги, гаражи, образуване на базари и ръководство на спортни парцели. 600 000 лева повече доходи са осъществени от предприятията за 9-те месеца на годината по отношение на миналата.

Образование, просвета и спорт
Устойчивото финансиране на просветителната система е било главен приоритет за годината. Имало е дефицит от 840 хиляди лева за заплати на педагогическия личен състав, само че сега общината няма нито лев дефицит и не се постанова дофинансиране на системата от локални доходи. Всички детски заведения са газифицирани, без една градина, за която има план.
За първи път от 15 година са вложени 54 000 лева за поддръжка на читалищата по селата. С 57 000 лева от фонд „Култура“ са финансирани 43 плана на локални създатели. Приключили са довършителните действия по къщите от Възрожденския комплекс на Шумен. 2017 година е била рекордна по извоювани награди от ансамбли, художествени обединения и спортисти от Шумен. В идната година ще се акцентира на поправки на спортната база за ежедневни тренировки.

Добра обществена политика
Общината сполучливо осъществя планове в помощ на деца, обществено слаби и хора в неравностойно състояние. Тази година завършват два, само че те ще бъдат удължени – „ Подкрепа за самостоятелен живот “, в който са обхванати 487 консуматори, 45 персонални асистенти и 40 домашни помощници и „ Топъл обяд“, по който се обезпечава храна за 120 души. Ще се разшири и потенциалът на обществения патронаж, който в този момент обгръща 320 души.

Подробен доклад на кметския екип на Шумен – ВИЖТЕ ТУК
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР