Кметът на Шумен Любомир Христов и изпълнителният директор на Индустриалния

...
Кметът на Шумен Любомир Христов и изпълнителният директор на Индустриалния
Коментари Харесай

Ново кръгово кръстовище в Шумен вече е част от довеждащата инфраструктура на Индустриалния парк


Кметът на Шумен Любомир Христов и изпълнителният шеф на Индустриалния парк в града Николай Тончев показаха пред публицисти през днешния ден осъществяването на плана за създаване на довеждаща инфраструктура за парка. Част от него е новоизградено кръгово кръстовище на остарелия път от регионалния град за Варна. На брифинга участва и заместник-кметът по строителство и екология Боян Тодоров, представен от Българска телеграфна агенция. 

" С разпореждане на Министерския съвет от декември 2019 година бяха отпуснати 1,2 млн. лева за създаване на инфраструктура в Индустриалния парк в Шумен. С тези средства изградихме новото кръгово кръстовище, с две бариери и ново осветяване. Освен това е осъществен ремонт на остарялото кръгово кръстовище до Индустриалния парк с осветяване - от последната бензиностанция на града, в посока Индустриалния парк ", сподели Христов. 

" Извършените действия са на стойност 1,14 млн.лв. За новото кръгово кръстовище следва да бъде публикуван Акт 15 и 16, след което ще бъде трансферирано за стопанисване на Агенция " Пътна инфраструктура ", означи още той.

" Битката за тези 1,2 млн. лева продължи към шест години, защото са част от средствата, които заплаща Индустриалният парк при промяна на предназначението на земите. Към днешна дата сме превели на Министерството на земеделието над 2 млн. лева и близо шест години се борихме част от тези средства да бъдат дадени, посредством общината, за довеждаща инфраструктура на Индустриалния парк. Кръговото кръстовище е подарък за жителите на Шумен. То се построява и за да отворим път към още два сектора, благосъстоятелност на Индустриалния парк, както и да се понижи трафикът на съществуващото кръстовище до Парка, което е част от пътя за Ришкия проход, и постоянно придвижването там е доста натоварено ", сподели Николай Тончев.  

По думите му над 28 компании са закупили имоти в Индустриалния парк в Шумен. " Към момента са построени 12 предприятия, в развой на създаване са още две. Швейцарска компания в този момент построява едно от най-иновативните предприятия в България - за произвеждане на безглутенови брашна. Плановете на вложителите са до края на годината да приключат със строително-монтажните действия, да стартират произвеждане от годишна продукция 2022-а година и би следвало продукцията им да излезе на пазара при започване на идната година. Още една компания построява дружество, също в остарялата подзона " А ". Това е логистична база на една турска компания, която създава машини за стиропорени опаковки ", означи Тончев.

Той посочи, че в подзона " А " са осъществени всички терени, като се изключи един огромен " и към този момент сме минали към реализация на терените в подзона " Ц ". 

За децата на работещите в Индустриалния парк в Шумен, които са над 2000 души, се работи да бъде направена детска градина. Планира се и построяването на фотоволтаична централа, както и на електрическа подстанция в парка - за обезпечаване на спомагателна електрическа енергия за бъдещите вложители, сподели още Тончев. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР