Кметът на Пловдив Здравко Димитров започва проверка как негов заместник

...
Кметът на Пловдив Здравко Димитров започва проверка как негов заместник
Коментари Харесай

Проверяват зам.-кмет и общински шефове в Пловдив за скъпи сл...

Кметът на Пловдив Здравко Димитров стартира инспекция по какъв начин негов заместител и общински шефове карат служебни коли, закупени за впечатляващи суми. Действията на градоначалника са в отговор на следствие на Би Ти Ви, което сподели по какъв начин зам.-кметът Георги Титюков кара служебна кола като персонална за 80 000 лв., а шефът на Оперативна програма „ Паркиране и репатриране ” Ненко Калакунов употребява автомобил за 65 000 лв.. 



фотографията е илюстративна за модела  

Автомобилът на Титюков е закупена по европейски план " Младежки център  - мощен фактор за локалното развиване " по стратегия " Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване на уязвими групи ". Автомобилът е с 42 екстри, включващи минималната мощ 200 конски сили, навигационна система с осемцветен тъч скрийн екран, мултифункционална камера, виртуален педал за отваряне на багажника и доста други.

Обществената поръчка е от юли 2021 година. Предметът й е закупуване на лек автомобил 6+1 места за осъществяване на дейностите по плана. Само една компания е предложила въпросния автомобил и той е бил закупен.

Репортажът демонстрира, че Титюков в продължение на няколко дни употребява колата освен в работно време, а и по-късно, а тя нощува пред дома му. 

" Предимно аз я карам, не е загадка. В рамките на града приказваме.  Аз съм началник на плана ", разяснява Титюков пред Би Ти Ви. 

" В новия програмен интервал беше извоюван нов план на стойност 2 млн. и 53 хиляди лв.. И по него е закупено и моторно транспортно средство със средства от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и сме оповестили социална поръчка. За страдание нямаше нито един претендент за закупуване на профилирана каравана, с която да се върви по по-малки обитаеми места. Автомобилът е с теглич,  с концепцията да може да тегли тази каравана, която ще  е като преносима библиотека, място за срещи. Някъде средата на януари тази година е закупена ", прибавя зам.-кметът.

По стратегия автомобилът би трябвало да извозва екипи от Младежкия център до дребни обитаеми места.

„ Когато  е тук в района пътуваме с другия длъжностен автомобил, който имаме ", споделя обаче Калина Калинова-временно изпълняваща длъжността шеф на Младежкия център.  

Ненко Калакунов,  шеф на Оперативна програма " Паркиране и репатриране,  управлява  длъжностен 5-метров автомобил. Струва  60 000 лв., с мощ над 185 конски  сили,  лети  джанти над 18  цола и дълъг лист с екстри. 



Колата на Калакунов

На 10 август от Оперативна програма " Паркиране и репатриране " са пуснали въпросната поръчка, която е с планирана цена от 58 000 лв. с Данък добавена стойност. Освен изброените условия към автомобила, той  трябва е използван, като първата му регистрация да не е по-рано от 1 юни 2019 година.   Колата  отговаря 1:1 на изискванията на поръчката,  като с изключение на екстрите, нейната първа регистрация е на 26 юни 2019 година.  От компанията обаче са имали  един дребен пропуск – не  са прикачили фотоси на автомобила, както е по заданието на Община Пловдив.  Така процедурата се приключва.

На 27  септември шефът на предприятието Ненко Калакунов, който е и  възложител, пуска нова поръчка. Този път обаче не е с обществено съревнование, а с непосредствено договаряне към същата компания. В претекстовете се написа, че миналата поръчка  е била  прекратена, защото  офертите не са отговаряли на условията.  Възложителят обаче счита, че има съображение да престъпи към непосредствено договаряне и по този начин пуска инхаус процедурата. Очаквано компанията предлага същия автомобил, а на 2 октомври 2022 година се подписва контракта за доставка на автомобила за 58 000 лв. с Данък добавена стойност.

„ Това е  работен автомобил. Колко цола са джантите, какъв брой коня е автомобиъта, не е персонално мой избор. Има назначена комисия, опитахме се да се включим в някакъв бюджет. Много мъчно се намират такива коли и цената е все по-висока.  Това е естествен автомобил, нито е някаква сериозна,  марка, нито е нещо.. “, споделя Ненко Калакунов.

Третият, който може да влезе в клуба на общинските ръководители в Пловдив  с първокласни служебни коли, е шефът на Комплексен онкологичен център доктор Тихомир Дерменджиев. Той е получил позволение от Общинския съвет да си закупи служебна кола за 55 000 лв. " втора употреба ".

Кметът на община Пловдив-Здравко Димитров даде обещание да назначи инспекция по предопределение ли се употребяват тези скъпи служебни коли.

„ Не е прелестно  и не е редно. Ще ги ревизира всички, и ОП-тата, и общинските предприятия, безапелационен е градоначалникът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР