Кметът на Пловдив Здравко Димитров направи обръщение във връзка с

...
Кметът на Пловдив Здравко Димитров направи обръщение във връзка с
Коментари Харесай

Здравко Димитров с апел към пловдивчани: Искаме подкрепа за ...

Кметът на Пловдив Здравко Димитров направи послание по отношение на най-важните планове в града. Те са показани в покана за публично разискване на заема, с който общината може да ги осъществя. Става въпрос за 11 инфраструктурни плана, измежду които са създаване на нов мост над река Марица, пробива до Водната палата, уголемение и реорганизация на няколко съществени улици и булеварди, създаване на многоетажни паркинги и съоръжение с съвременна техника на общинските компании " Чистота " и " Градини и паркове ". Ето и апелът на градоначалника:

Пловдив се развива и разраства, тъй като предлага положително качество на живот и доста благоприятни условия за работа и бизнес. Всичко това е добре за стопанската система и стандарта на живот на пловдивчани, само че води след себе си нуждата от нови огромни вложения в транспортната и обществената инфраструктура.

Градът ни е самобитен водач в Югоизточна Европа от гледна точна на развиването на индустриалните зони. Бурното икономическо развиване на Пловдив и района през последните години сложи напълно разнообразни провокации пред неговото ръководство.

Необходимо е разширение на пътната инфраструктура, създаване на нова обществената инфраструктура – учебни заведения, детски градини, ясли, лечебни заведения, което изисква съществени вложения. В момента работим по няколко огромни плана – довършването и разширението на Околовръстното шосе, завършването на вътрешния кръг на града, което допуска разширение и строителство на нови булеварди и уреди за възстановяване на свързаността сред регионите, в това число и на нов мост, извеждане на трафика отвън центъра, каквато е европейската процедура.

Работим също по Водния план, който ще обнови ВиК мрежата в един от градските региони и ще се построи нова Пречиствателна станция на стойност 70 млн. лева

Вече започва и интензивно се работи по построяването на подлеза „ Модър-Царевец “, който ще свърже регионите „ Западен “ и „ Южен “. Предстои през лятото да започва и още един мегапроект – пробивът под Централна жп гара.

С екипа обсъждаме благоприятни условия за различен екологичен превоз, за разширение на велоалеите и пешеходните и зелени зони.

Основната пътна мрежа на Пловдив е проектирана и осъществена преди повече от 50 години, като е планувано тя да обслужва сред 80 000 и 100 000 автомобила и други транспортни средства. Сега те са над 220 000 без приходящите.

В настоящия Общ организационен проект на Пловдив е създадена перспективна и ефикасна транспортно-комуникационна система, която е сполучливо надградена във към този момент написания нов Общ устройствен план.

Ако тя се осъществя, градът няма да има проблеми със тапите и трафика. Според плановете построяването на всички планувани трасета, пътни връзки и реконструкцията на съществуващите такива ще коства над 1 милиарда лева

Спрямо новия Общ устройствен план на Община Пловдив единствено за реализирането на транспортната инфраструктура до 2040 година - интервал, в който по закон работи проектът, ще са нужни 528,2 млн. лв..

За ново строителство са нужни 384,8 млн. лв., за реорганизация на улици - 68,3 млн. лв., за създаване на мостове и уреди - 75,1 милиона. Такива вложения не са по силите на нито един общински бюджет.

Затова от началото на мандата ние търсим метод да балансираме сред опциите на общината и плановете, които са неотложни и да готвим в вероятност освен плановете, които ще се осъществят през този мандат, само че и през идващите. През предходната година разработихме сериозна инфраструктурна стратегия, в която са заложени планове за над 500 млн. лв..

В нея значим акцент е доизграждането на вътрешния кръг и подобряването на връзките сред кварталите, с цел да се разтовари трафикът в града. Едни от най-важните трасета за автомобилно придвижване са подлезът „ Модър -Царевец “, създаване на пробива на Водна палата, реконструкцията на Бетоновия мост, подлезът под Централна жп гара, надлезът връзка сред бул. „ Александър Стамболийски “ и „ Цар Симеон Велики “, новият мост над р. Марица, който е част от довършването на вътрешния кръг на град Пловдив, мостът на Южната дъга над Коматевско шосе.

Всички наши дейности бяха и не престават да са ориентирани към решаването на проблемите с облекчение на трафика и обезпечаването на финансиране за значимите обекти за града. За част от плановете ще аплайваме за европейско финансиране в новия програмен интервал.

За тези, които не са обект на европрограмите ще е належащо да търсим средства посредством разнообразни финансови принадлежности. В момента изискванията за привличане на сходни средства са извънредно удобни – банките дават заеми с ниски лихви, дълъг гратисен интервал и периоди за погасяване.

През последната година бяха извършени редица срещи с общинските съветници, на които ние представихме предпочитаните планове за града. На тази база сме обобщили и слагаме за публично разискване значимите планове за Пловдив. Развитието на града изисква смели решения в дълготрайна вероятност, само че без поддръжката на пловдивчани, не бихме могли да ги осъществяваме.

Повече детайлности за плановете на Община Пловдив вижте

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР