Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков нееднократно е поставял

...
Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков нееднократно е поставял
Коментари Харесай

Д-р Цветан Ценков приветства предложението Видин да получи статут стара столица на България

Кметът на община Видин доктор Цветан Ценков неведнъж е поставял въпроса за това, че нашият град има цялостното право да бъде разгласен за една от старите столици. Темата бе коментирана и на проведената от него на 10 януари тази година среща с видинските депутати Петър Миланов, Филип Попов и Иво Атанасов, който е и един от вносителите на входения през вчерашния ден в Народното събрание законопроект за старите столици.

Д-р Ценков приветства законодателната самодейност, с чието реализиране Видин ще има действителен късмет да заеме полагащото му се място като град с богата история и просвета и да се трансформира в притегателна туристическа дестинация. Много значимо е и това, че в законопроекта са избрани териториите на селищата остарели столици, където град Видин е посочен със средновековната цитадела „ Баба Вида “ и груповата археологическа недвижима културна полезност „ Бонония “. По този метод ще се даде опция страната да дава целеви средства всяка година по бюджета на Министерството на културата за изследвания, проекти и планове за консервация и реституция на недвижими културни полезности и за маркетингови действия по туристически артикул „ Стари столици на България “.
Кметът на Видин: Няма да разреша да се банкрутира Общината
Д-р Цветан Ценков показа на видинската общност декларация по отношение на развиването на Общината. Това стана на изключителна прескон...
Прочети повече
От началото на своя мандат кметът на Община Видин лобира за това Видин да получи статут на остаряла столица на България. В писмо до министъра на културата Атанас Атанасов, изпратено на 7.01.2022 година доктор Цветан Ценков отбелязва: „ Като последна средновековна столица на България, нашият град заслужава да заеме полагащото му се място и да се трансформира в исторически, културен и туристически център на Северозапада. Видин е един от мощните духовни центрове на страната ни и врата на България към Европа. Възможностите за неговото развиване би трябвало да са сериозен ангажимент на страната, тъй като единствено с решаващата поддръжка от нейна страна бихме могли да изпълним желанието за възраждането на нашия град и превръщането му в привлекателна дестинация с неповторими и съхранени културно-исторически монументи “.

В продължение на напъните за развиване на туристическия капацитет на Видин, на следващия ден (28.01) доктор Ценков ще организира работна среща с екипа, разработващ план за нова съвременна визия на Крайдунавския парк, където се намират най-големите забележителности на нашия град. Тя планува основаване тук-там за културни прояви, създаване на нови уреди за спорт и велоалеи, LED осветяване и видеонаблюдение. По този метод паркът, който е монумент на парковото изкуство ще стане още по-привлекателен за жителите и гостите на Видин.

Още от ВИДИН:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР