Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава

...
Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава
Коментари Харесай

Във Видин отдадоха почит към паметта на унгарския революционер Лайош Кошут

Кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова сервираха венец пред паметната плоча на унгарския народен воин в града ни, по отношение на отбелязването на 173 години от Унгарската гражданска война (1848-1849 г.) и битката за независимост. По традиция Видин се включва в самодейностите във връзка годишнината от историческото събитие и Националния празник на Унгария 15 март. Общината беше планувала честването да се провежда на 23 март, което бе в съгласие с Посолството на Унгария у нас и Унгарския културен институт. Но с оглед въведените ограничения поради епидемиологичната конюнктура, то беше анулирано.
„ Очаквахме представители на Посолството, само че обстановката не го разреши, по тази причина не можем да отлагаме и дойдохме да изразим почитта си към този популярен маджарин, който оставя своята следа и във Видин. Лайош Кошут е едно от доказателствата за хилядолетните връзки сред България и Унгария “ – сподели доктор Ценков.
 Обновяват детските площадки и парковата мебел в Крайдунавския парк Обновяват детските площадки и парковата мебел в Крайдунавския парк
Направен е прелиминарен оглед на всички детски площадки в град Видин и е направен лист с нужните поправки. Това ще се случи стихотворец...
Паметната плоча на Кошут се намира пред къщата (в непосредственост до площад „ Ташкюприя “), която го приютява в продължение на три месеца след несполучливия завършек на революцията. Стопанката на тази къща, над 80-годишната Александрия Николова, всяка година е общителна стопанка на гостите от Унгарското посолство, пристигнали да почетат своя воин. Тя изрича страдание, че през последните две години това не е допустимо поради разпространяването на ковид.
На 15 март кметът на Община Видин изпрати приветствен адрес до посланика на Унгария – Нейно Превъзходителство Текла Харангозо, в който показва убеждението си, че взаимоотношенията сред българския и унгарския народ имат дълбоки корени и ще продължат да се развиват и отсега нататък. Той насочи пожелания към всички нейни сънародници за здраве, благополучие и национална горделивост.
Лайош Кошут е измежду най-ярките персони от това време, която отстоява правото за по-добър, по-справедлив и по-щастлив живот. Той е прочут със своето мощно политическо и публицистично слово. Настоява за въвеждане на конституция, основаване на без значение ръководство на страната, определяне на цивилен свободи. Става министър в първото унгарско държавно управление, а за малко през 1849 година е президент. Унгарската гражданска война дава образец за това по какъв начин една страна може да се бори за своята самостоятелност и демократично ръководство. Тя оставя отпечатък освен в историята на Унгария, само че и на цяла Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР