Кметът на община Шумен Любомир Христов се срещна в сряда

...
Кметът на община Шумен Любомир Христов се срещна в сряда
Коментари Харесай

Кметът на Шумен посрещна лидери от Българо-швейцарската програма

Кметът на община Шумен Любомир Христов се срещна в сряда с Ролан Питон, началник на Швейцарския офис за съдействие към Посолството на Швейцария в България и с ръководители на Швейцарската организация за развиване и съдействие. Заедно с представители на централното координационно звено по Българо-швейцарската стратегия делегацията е на посещаване в Шумен в границите на годишната среща по стратегиите на Българо-швейцарската стратегия за съдействие. Интегрираният план за поощряване на общественото включване на ромите и други уязвими групи – „ Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и сполучлива интеграция ” е един от плановете, по които Община Шумен работи. Той започва през октомври 2016 година и се чака да завърши през април 2019 година Общата му стойност е 723 656 лева, като 533 682 лева е швейцарското съфинансиране и се осъществя по Програма ЗОВ (Здраве и обучение за всички).
 dsc00317  dsc00319
Кметът Христов уточни, че образованието е приоритет в работата на неговия екип и благодари на швейцарската страна за поддръжката, която оказва на българските общини за възстановяване изискванията на живот, за обезпечаване на по-добър достъп до обучение, опазване на здравето и обществената интеграция на хората от уязвимите групи. Основната цел на плана е да даде еднакъв старт на рисковите групи. Щастливи сме, че напъните за приобщаване на ромската общественост към този момент дават резултати и вие ще го видите на място при визитата ви в детската градина „ Пролетна дъга “, в учебните заведения и здравната работа на с. Ивански. Учителите и родителите на децата са стимулирани, тъй като са уверени, че образованието е наложително изискване за сполучливата реализация на техните деца.

От името на швейцарската страна Ролан Питон изрази удовлетворение от напредъка по плана, който е внушителен за България, тъй като дейностите по него вървят сполучливо. Изрази вярата, че положителната взаимна работа с Община Шумен ще продължи. Програмата на швейцарската делегация продължава с посещаване в ДГ „ Пролетна дъга “, ОУ „ Хр. Ботев “ и здравната работа в с. Ивански.

Освен с плана на Община Шумен по Програма ЗОВ делегацията от Швейцария ще се запознае на място с напредъка по различен план в Общината, изпълняван със швейцарско финансиране – въвеждането на система за разделно събиране и изхвърляне на рискови битови боклуци. Пет общини, в това число и Шумен, би трябвало да изградят центрове за събиране и краткотрайно запазване на рискови битови боклуци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР